Да не ми упрекне някой, че покрай уреда за sous vide съм занемарил родните
изискани манджи, пък и, честно казано, като че ли в блога количеството на
рецептите за супи доста изостава в процентно съотношение… Затова сега
публикувам една рецепта за супа с главно „С“, един еликсир, който може да
конкурира шкембе чорбата - супата от телешка опашка!
Необходими продукти:
телешка
опашка
голяма глава
лук
4-5 средни
картофа
1 голям
морков
целина (от
глава)
1 с.л.
доматено пюре
2-3 топки фиде
сол
чесън на прах
черен пипер
червен пипер
лют червен
пипер
Приготвяне
Телешката опашка се слага в тенджера под налягане,
към нея се добавят сол и черен пипер на вкус и се залива с няколко литра вода.
Тенджерата се затваря и щом парата започне да излиза, котлонът се намалява на
средна степен. Оставя се да ври около 60-75 минути. Опашката се вади, а
бульонът се прецежда през цедка в нормална тенджера, така че плуващите съсиреци
да се премахнат.
Картофите се обелват и заедено с лука и моркова се нарязват на
кубчета с размери според личните предпочитания.
Слагат се в бульона от
опашката, добавят се още 1-2 литра вода (зависи първоначално колко вода се е
изпарила), добавят се доматеното пюре, целината на малки кубчета (аз използвам
предварително нарязана и замразена във фризера, така че винаги да имам под
ръка), още сол, черен пипер и останалите сухи подправки на вкус и се оставя да
заври. Пред това време опашката се обезкостява и месото от нея се добавя във
супата.
Вари се докато картофите станат готови. След като това стане, към
супата се добавя фидето, което се смачква с ръка, така че да се нарони на
по-дребни парчета, и се оставя да поври още 10-на минути.
Сервира се с люспа масло в чинията за аромат.
Добър апетит!
И аз правя но без фиде като варено ,и става прекрасна
ОтговорИзтриванеЧудесно!
ОтговорИзтриванеСупер
ОтговорИзтриване