От доста време се опитвам да намеря рецептата за един
лимонов кейк с лимоново тесто и лимонова глазура, който бях ял преди време, но
така и не успявам. Попаднах обаче на една рецепта за малки лимонени кексчета и като я прочетох, ми се стори, че ще стане това, което търсих. Е, голям кекс
при печенето не стана, че се спихна в средата, но пък на вкус се доближаваше
80-90% до това, което исках. Затова реших да повторя в мини вариант, както си
беше в оригинал. Като изключим глазурата, която явно беше сбъркана като количество и поради
което моите мъфини се претовариха и станаха отровно сладки, общо взето се
получи. Затова се престрашавам да споделя как я осъществих без полуфабрикатите,
които също присъстваха в оригиналната рецепта.
Необходими продукти (за 12 броя средни по размер мъфина):
250 гр. брашно
150 гр. масло
600 гр. пудра захар
2 яйца
1 лимон
6 гр. (около ½ пакетче)
бакпулвер
1 бр. ванилова есенция
½ ч.л. сол
Приготвяне
Фурната се включва да загрее на 200 °С (без вентилатор). Кората
от лимона се остъргва и заделя да чака в готовност. 150 гр. от маслото, което е
добре да е извадено предварително, че да омекне (ако сте забравили, го нарежете
на тънки филийки), се разбива с миксер докато стане меко и пухкаво.
Към него се
добавят 150 гр. пудра захар и се разбива отново до получаването на еднородни
вид и консистенция.
Добавят се двете яйца и ваниловата есенция и се разбива
отново до еднородност.
След това се добавят пресятото брашно, бакпулверът и
солта и отново се разбива до хомогенност.
Най-накрая се добавя половината от
настърганата кора и се разбърква за последен път да се разпредели равномерно.
Сипва се във формички за мъфини (аз използвах силиконови), като направих
грешката да ги попрепълня и в процеса на печене два преляха, поради което съветвам
да се пълнят под 2/3 от обема. Сместа е малко гъста и няма как да се изравни,
но спокойно – в процеса на печене си се подравнява сама.
Пекат се 15 мин. до
добиването на златист цвят.
Оставят се да изстинат, през което се приготвя
глазурата. За целта с миксер се разбиват 450 гр. пресята пудра захар и 100 гр.
меко масло. Когато се смесят, към тях се добавя сока от лимона, от който е
остъргана кората (няма нищо да се хвърля я! ;) ). Отново се разбива до хомогенна
смес, след което се разпределя с лъжичка върху мъфините.
След около 6-7 часа,
когато глазурата е стегнала, кексчетата се украсяват останалата настъргана
лимонена кора.
Забележка!
От лакомия и любопитство реших да опитам един още почти топъл – груба грешка!
Наложи се да го ям с лъжичка, нито мъфинът си беше образувал структурата (беше
полутечен), нито глазурата беше стегнала като хората. Да не говорим, че в почти
топъл вид ми се стори неприятно сладък. След престой една нощ в хладилника
обаче, нещата стояха по съвсем различен начин! Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар