Човек, опита ли веднъж октопод на скара, се влюбва за цял
живот. Особено, ако е опитвал, както го готвят на най-доброто място за
октоподи, където е местен деликатес – о-в Корфу. Ако някой попадне там, горещо
му препоръчвам да седне в някое малко ресторантче на самия бряг на плажа
(колкото по-малко е ресторантчето и колкото по-близо до водата, толкова
по-добре) и да се отдаде на тази вкусова симфония. Е, аз тази година не съм
ходил до Корфу, а и няма изгледи да отида, но пък станахме полуцивилизована
държава и човек вече може да се снабди с този деликатес и у нас. Проблемът е,
че готвенето на това главоного е тънка работа – ако не е досготвено, то се точи
като каучукова гума в устата, а ако е преварено – става изключително твърдо. А
пък донякъде обезкуражаващо за кулинарните експерименти с неясен резултат действа
и цената му, която не може да мине за ниска… Е, престраших се, купих и се
зарових в интернет… И попаднах на глупости, от които ми настръхната косите и които човек може да рине с лопата. Ама нали сме нация от специалисти по всичко, при това с комплекси, таа трябва да се изкажем! Но в някои от рецептите имаше смислени неща и в края на краищата аз комбинирах
различни идеи от различни рецепти, добавих шестото ми чувство и вдъхновението,
а то взе, че стана превъзходно! Затова бързам да споделя идеята, а пък ще съм
благодарен, ако и читателите на блога ми я споделят.
Необходими продукти:
1 бр. октопод (от 1 кг
суров излизат 3 нормални или 4 гурме порции)
1 глава лук
целина
дафинов лист
сол
черен пипер
2 бр. коркови тапи от
бутилка от вино
чесън
босилек
зехтин
лимонов сок
Приготвяне
Особеното при октопода на скара е, че първо трябва да се
свари (не съветвам читателите да се втурват в дивотии от рода да се млати в
масата или да се бие с чук за пържоли), при това в марината. По отношение на
състава ѝ има също доста дивотии в мрежата, като в някои се слагаха до 20
подправки (между които и канела!), но според мен повече от 4-5 подправки
започват да се бият и почти винаги резултатът не е добър. Затова аз се
ограничих до следните неща: лук, целина, дафинов лист, сол и черен пипер.
Сложих в тенджера една едро нарязана глава лук, два дафинови листа, две парчета
целина (замразен корен, който си пазя във фризера), 2 ч.л. сол и 1 ч.л. черен
пипер.
Налях вода и пуснах вътре корковите тапи (слагат се, евентуално, ако
октоподът пусне мастило, да го абсорбират, а не за да стане по-крехък, както
пише на много места), след което сложих водата да заври.
През това време
почистих октопода – моят беше изчистен, но човката и очите си стояха и се
наложи да ги изрежа (ако някой има непочистен – в Youtube клипчета
безброй как се прави). След като водата заври се прави следното нещо с цел
пипалата да се навият елегантно – октоподът се хваща за тялото и пипалата се
потапят за 1-2 секунди във врящата вода, след което се вади, като процедурата
се повтаря няколко пъти.
След това се пуска и се оставя да ври на слаб огън. И
това е най-деликатната част, от която зависи да е сготвен, но да не е твърд и
жилав – има правило, според което за всеки килограм суров октопод варенето
продължава 40 минути.
Моят беше около 700 грама и го варих на бавен огън 30 минути,
при което уцелих времето. След като се свари, се измива със студена вода,
отцежда се и се нарязва.
В купичка се смесват зехтин, сушен босилек и няколко
скилидки смачкан чесън. Парчетата се мариноват в тази смес, след което се
оставят да престоят известно време, като принципъът е колкото повече – толкова по-добре.
Накрая става същинското печене на скара, което продължава около 10 минути, през
което време парчетата се обръщат през 2-3 минути.
Залива се с прясно
изцеден сок от лимон и се сервира с гарнитура по избор.
Естествено, върви с мастика, узо, рецина или бяло вино… Бон
апети!
получи се супер!!!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се е получил!
ИзтриванеУникално вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЩе се пробва!
ОтговорИзтриванеНе пробвайте че ще ви хареса!
ОтговорИзтриванеНали? ;) Благодаря за положителния отзив!
ИзтриванеВече два пъти правим октопод по Вашата рецепта - става превъзходен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Аз Ви благодаря за оценката!
ИзтриванеПрекрасна рецепта , благодаря за споделянето . Адски вкусно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите думи! Да ви е сладко!
ИзтриванеАко са отделни пипала колко време се варят
ОтговорИзтриванеПредполагам, че пак трпябва да се прецени на основата на теглото.
ОтговорИзтриванеВ момента го приготвям, отлична рецепта и обяснение! Получава се супер! Благодаря ви Светослав!
ОтговорИзтриванеАз благодаря за добрия отзив!
ИзтриванеСтрахотно се получи! Благодаря за рецептата 🥇🥇
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзива!
ОтговорИзтриванеРецептата не става
ОтговорИзтриванеСамо при Вас не се е получило - вижте останалите коменатри. Явно не сте я спазил(а) точно.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата...получи ми се перфектно! Бъдете здрав
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката!
ИзтриванеКато ходим лятото в Гърция винаги се връщам с по 2-3 октопода (които лично съм "гръмнал" с харпуна), след което се събираме тумбата и мъжете готвим морско гурме с миди и риби, а дамите са само гости...:)). Рецептата е единствената правилна за вкусен октопод, като подправкит са според вкуса на usera.. Може да се яде и само варен, но се губи 50 % от удоволствието :))
ОтговорИзтриванеBy the way само се чудя за корковите тапи...:)) , а и трудно се намират истински..:)). Поздравление!!!
Благодаря за оценката и коментара!
ИзтриванеМоже ли да се вари в херметическа тенджера?
ОтговорИзтриванеНе съм пробвал, а и не знам колко трябва да се съкрати времето, което зависи от теглото на октопода.
ИзтриванеГодина по-късно.. имам само една дума....УНИКАЛЕН
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката!
Изтриване