Преди няколко дни, както знаят тези, които се отбиват в
блога ми, не пропуснах да се похваля с моя мини-дюнерджийник в публикацията за
свинския дюнер. И въпреки че количеството на положителните отзиви ме изненада и
мен, се намериха и единични, да ги наречем градивно критични, негативни отзиви,
че според арабите дюнерът не можел да е със свинско. Е, предполагам, че днес
такива няма да има, тъй като мат’рялът е пиУе. Всъщност, отново не спазих
съвсем каноните за приготвянето на пилешки дюнер, да не кажа, че съвсем не си
направих труда да търся рецепти в интернет, а се осланях на 95% вдъхновение и 5%
откъслечни спомени за неща, които бях чел. Но понеже този път беше в хлебче,
както едно време преди много години за
пръв път го опитах в Истанбул, а и ме мързеше да търся или меся арабски
питки, днес ще го нарека пилешки дюнер по турски.
Необходими продукти (за 4 малки или 2 големи сандвича):
500 гр. пилешко месо
(примерно гърди)
4 супени лъжици
майонеза
2 супени лъжици кетчуп
1 супена лъжица горчица
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
Приготвяне
Месото се нарязва на филийки с дебелина около 1 см, които се
начукват много внимателно и леко с ситните зъби на чука, като в процеса се
оформят, доколкото е възможно, да придобият кръгла форма.
В купа се слагат
майонезата, кетчупа, горчицата и сухите подправки, след което се размесват
добре.
Посочените количества са ориентировъчни и подлежат на промени при
вкусови предпочитания, различаващи се от моите. Месото се слага при размесената
„марината“ и се омесва внимателно в нея, като се внимава да не се разкъсат
изтънелите в резултат на начукването парчета.
Парчетата се редят върху мини дюнерджийника (който
може да видите как съм направил в тази рецепта) и се оставят 5-6 в хладилник.
Накрая дюнерът се пече на фурна с вентилатор при 180 °С за
около 50 минути до час (то си проличава кога е готов).
Месото се реже с помощта
на много остър нож и се сервира както на човек му се яде – в хляб, арабска
питка, порция или нещо смесено.
При желание може да се добави и със, който също
съм описал в предишната ми рецепта за дюнер. Днес вместо него си сложих
маринована печена люта чушчица и не съжалявам за избора ми.
Добър апетит! Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар