Вчера, когато направих рецептата за овчите кебапкюфтета, използвах само половината от каймата с идеята да пробвам поне две
неща. А следващото нещо просто по ред следваше след вчерашната рецепта. Станаха
отново страхотни, при това различни на вкус и дори на текстура. Въпреки
канелата, която по принцип ненавиждам в сладкиши, тук няма да скрия, че ми
хареса. А защо се казват безводни, си е пълна загадка, тъй като за разлика от
вчера, в днешната рецепта се включва и вода – както в каймата, така и в тавата.
По оригиналната рецепта трябва да се приготвят в тас, който е сложен в
тенджера, която е запечатана с тесто, но тук се изкуших да използвам съвременна
технология – сложих ги в тавичка, която запечатах в плик за печене.
Необходими продукти:
600 гр. кайма
от овче/шилешко месо
50 гр. краве
масло
1 средна
глава лук
1 чаена
лъжичка канела
сол на вкус
черен пипер
на вкус
Приготвяне
Лукът отново не пишеше как се нарязва, но аз реших
да го накълцам на възможно най-ситно поради факта, че на практика кюфтетата ще
се варят, а не пекат, и той няма да се карамелизира.
Към него добавих каймата,
подправките и около 70-80 мл вода (на практика малка по малко докато поема,
както се прави кайма за кебапчета).
Размесва се хубаво и се оформят кюфтенца с
диаметър около 3-4 см (резултат от вчерашния опит). Нареждат се в тава, която
предварително е проверено, че се побира в плик за печене.
Налива се около 0,5
см вода на дъното, след което върху всяко кюфте се слага парченце масло (в
оригиналната рецепта пише да се сложи в таса, но аз реших, че няма как да стане
по-зле, ако то се стече първоначално върху кюфтето, а и през 1870 г. едва ли
всяко българско семейство в Цариград е разполагало с хладилник, в който да си
държи маслото стегнато).
Тавичката се запечатва в плика за печене и се слага
във фурната на 160 °С без вентилатор.
Пече се 90 минути след достигането на
температурата.
За гарнитура направих салата „табуле“, опасявайки
се напълно напразно, че ще станат тежки и ще ми е необходимо нещо свежо. Е, не
станаха тежки, но пък се табулето се оказа подходящо като гарнитура.
Забележки
Който иска, мога да предложа да пробва с тас,
сложен в глинен гювеч, запечатан с тесто, каквато беше първоначалната ми идея,
но не мисля, че ще се получи по-различно. Явно идеята на запечатването е да се
омесят и пропият ароматите.
Не мога също така да кажа кои кюфтета от книгата на
дядо Славейков ми харесват повече – и двете рецепти са прости, но даващи
невероятни резултати. Истината е, че са различни и трудно биха могли да се сравняват
обективно. Фактът, че канелата ми хареса (а аз мразя канела!) говори достатъчно…
Няма коментари:
Публикуване на коментар