Откакто си купих машината за sous vide, все ми се въртеше в
главата, че би била идеална за яйчни десерти от рода на крем карамел или крем брюле… Крем карамелът обаче ми се виждаше някак си труден за консумация предвид
факта, че се преви в затворени бурканчета, а брюлето – много играчка.
Същевременно ми се искаше и нещо по-киселко-плодово… И така ми хрумна идеята да
комбинирам основата на крем карамела с кайсии от компот…
Необходими продукти (за 8 порции от по 250
мл):
2 компота от кайсии
(само плодовете)
6 яйца
160 гр. захар
1 л
необезмаслено прясно мляко
1 ванилия
Приготвяне
Който знае как се прави сместа за крем карамела,
няма какво да чете тук. Който не знае – захарта и яйцата се разбиват докато
захарта се разтвори напълно.
В sous vide може и с миксер, тъй като дори и да се вкара въздух,
мехурчета няма да се образуват при „печенето“. Ако обаче ще се пече на водна
баня – тогава бъркането е на ръка внимателно и до откат… След като захарта се
разтвори, се добавя и млякото, като то се разбива също, а накрая се добавя и
ванилията.
Плодовете от двата компота се разпределят равномерно по бурканчетата
(ако се прави sous vide)
или купичките за крем карамел (ако се прави на водна баня).
Те се заливат със
сместа и в sous vide бурканчетата се затварят плътно и се потапят в съда така, че
капаците им да са покрити (това гарантира стерилизиране и възможност за доста
дълго съхранение в хладилника), а ако се прави на фурна – се преместват в тава
с вода, чието ниво да е над нивото на десертите. В sous vide се
готвят 90 минути на 80 °С, а на водна баня във фурната – на 120 °С докато
започнат да хващат коричка отгоре…
След като са готови и изстинат е добре да
престоят поне 1 нощ в хладилник.
Ами това е – бързо, лесно, вкусно, непретенциозно и
доста по-леко от чистия крем карамел, тъй като плодовете представляват към 50% от
съдържанието…
Няма коментари:
Публикуване на коментар