След като приготвих лесно свински пастет с машината
sous vide, веднага ми хрумна да
пробвам с пилешки… Ама като се замислих за пилешки, си казах, че не би било зле
да смеся пилешки дроб с патешки или гъши, че да стане патешки. Ама отлагах
предвид на цената му, но онзи ден осъзнах, че патешкият вкус не е задължително
да се привнесе задължително от патешки дроб, а може и от нещо друго. И понеже
мазнините по правило поемат най-много от ароматите, осъзнах, че мога за целта
да използвам т.нар. патешки изрезки, които се продават замразени в някои
супермаркети по 2 лева килограма и които представляват чиста патешка сланина,
която неведнъж съм използвал за получаването на патешка мас – перфектната мазнина
за готвене, тъй като тя е единствената животинска мазнина без лош холестерол. А
и не рискувам пастетът ми да стане прекалено постен. И след като мислих
известно време за съотношенията, според които месото трябва да е малко повече
от дроба, реших да го направя в съотношение 5 части пилешки дробчета, 3 части пилешки
гърди и 3 части патешки изрезки. И се получи перфектния псевдо-патешки пастет,
който препоръчвам да се пробва – не е задължително да се използва водна баня sous-vide, тъй като предполагам, че може и в
обикновена, ако се следи температурата. Получава се божествен вкус, вдъхновяващ
аромат и прекрасен цвят!
Необходими продукти:
500 гр.
пилешки дробчета
300 гр.
пилешки гърди
300 гр.
патешки изрезки
1/2 глава лук
150 мл.
прясно мляко
20-30 мл.
вишновка (може да се замени с бренди или уиски, но на патицата ѝ върви вкус на червени плодове)
27 гл. сол
6 гр. черен
пипер
Приготвяне
Тъй като на птичите пастети им отива повече да са
по-ефирни и кремообразни, реших в този случай да използвам домакинския робот, а
не месомелачката (а и почистването е по-лесно!). Започва се от лука, който се
смила в робота за най-лесно.
Патешките изрезки се нарязват на кубчета (добре е
докато са още замразени, че да е по-лесно), след което се слагат при лука в
робата и се смилат.
Към тях се добавят предварително нарязаните на кубчета
пилешки гърди и се смила отново.
Най-накрая се добавят и дробчета и се мели до
хомогенност (на този етап сместа е относително твърда).
Добавят се подправките
и вишновката и се смила за малко да се размесят добре. Най-накрая се добавя млякото
малко по малко като се следи пастетът да не се втечни.
Готовата смес се разсипва
в буркани плътно догоре, след което бурканите се затягат доколкото е възможно.
Слагат се във ваната за sous vide, така че нивото на водата да е над тях, и се готвят 3 часа на 80 °С.
Вадят се и се оставят да
изстинат на стайна температура, след което се прибират в хладилник. Готови са
за консумация след поне една нощ.
Забележка: Явно уцелих пропорциите
от раз, тъй като при варенето, за разлика от свинския ми пастет, не се отдели
почти никакъв сок, от което съм особено доволен!
ДА ВИ Е СЛАДКО !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеБлагодарим Ви. Колко дълго може да се съхрани?
ОтговорИзтриванеИ аз Ви благодаря! Вкъщи не е оцелявал повече от 1-2 седмици. За това време не е имало проблеми.
Изтриване