Трябваше ми гарнитура за едни свински ребърца, при това малко
по-нискокалорична, така че реших да не са картофи. И докато мислех, изведнъж ми
се дояде постно прясно зеле… Та така!
Необходими продукти:
1 малка зелка
4-5 с.л. олио
1 глава стар лук
2 ч.л. захар
4-5 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
1 дафинов лист
сол на вкус
черен пипер на вкус
чревен пипер на вкус
Приготвяне
Зелето се почиства и измива старателно. Нарязва се на тънки ленти
(може и другояче, но на мен ми харесва да си го навивам на вилицата като
спагети).
Лукът се нарязва на не много дребно, а изчистените скилидки чесън –
на филийки.
Мултикукърът се включва на режим пържене, като в него се слага
олиото.
Когато се загрее, към него се слага лукът, който се запържва до
златисто.
След 1-2 минути като омекне се прибавя захарта.
Непосредствено преди
да е готов се слага и нарязания чесън.
Мурлтикукърът се изключва. Добавя се
около 1/3 от нарязаното зеле, след което към него се добавят доматеното пюре,
дафиновия лист, солта, черния пипер и червения пипер.
Размесва се добре.
Мултикукърът се включва в режим печене (при моя модел 1 час), след което се добавя останалото зеле
(при малка зелка трябва да е почти препълнен).
Капакът се затваря е се оставя
да се готви за около 20 минути. Отваря се и зелето, което трябва да е почнало
да се свива, се разбърква доколкото е възможно. Капакът се затваря. Процедурата
с разбъркването се повтаря през 10-15 минути. Ако водата не се е изпарила,
последните 5-10 минути мъже да се готви на отворен капак.
Няма коментари:
Публикуване на коментар