Всеки луд с номера си, а някои с цял рецитал…
Напоследък ме обзе крастата да правя сиропи, които след подходящо разреждане,
слагам в хладилника в един огромен буркан с канелка и си точа от време на време
по някоя чаша. Днес, минавайки покрай едни сергии с плодове, видях едни
симпатични малини и реших да си приготвя. Ето как го направих:
малини – 600 гр.
захар – 1200
гр.
лимонена
киселина – 1 пакетче
Приготвяне:
Малините се заливат в тенджера с вода докато се
покрият, след което се загряват докато кипнат. Оставят се да се варят около 7-8
минути, като аз през цялото време ги разбърквах. Нормално е да се обезцветят и
разпаднат. След това се прецеждат през гъста цедка (предполагам, че и марля би
свършила работа), като с шпатулата се разбъркват в цедката докато спре да се
отделя сок. Обемът на сока се измерва, тъй като необходимото количество захар е
1,5 кг. за 1 литър отделен сок. В моя случай излезе около 800 мл., поради което
добавих 1,2 кг. захар. Сиропът се слага отново в тенджерата на котлона и се
вари на умерен огън около 15-20 мин., като се бърка непрекъснато, а с решетъчна
лъжица се отстранява пяната. След като се сгъсти достатъчно, се добавя 1
пакетче лимонена киселина, оставя се да ври още минута-две, след което се
разсипва още горещ в шишета, които се затварят и се оставят да се
самоконсервират при охлаждането им. Препоръчвам разреждане 1:10, но тук всеки
може колкото му се услажда!
Сега остава и жегите да се върнат…
Благодаря предварителнто за мненията, коменатрите, съветите и споделянията ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар