Едно от първите неща, които правя всеки път, когато отида до
Скопие, е да се натъпча с т. нар. там „бурек со месо“. И да си призная, по
време на 200-те километра с колата, в 60% от времето мислите ми са ангажирани
от него… До вчерашния ми неочакван успех с първата ми баница със сирене натиган. Не ми трябваше много време да се сетя, че технологията би могла да бъде
адаптирана много успешно и за бюрека с месо. Така че днес едно от първите неща,
които направих, беше да купя кори за баница и телешка кайма… А и оптимизирах
условията за печене, така че днес нямаше изненади!
Необходими продукти:
телешка кайма – 500 гр.
кори за баница – 3 бр.
или около 400 гр.
лук – една голяма
глава
олио – за пържене и
мазане, колкото отиде
сол
черен пипер
чесън на прах
Приготвяне:
Лукът се нарязва на средно ситно, след което се запържва в
тиган в малко олио до златисто, след което към него се добавя каймата. Тя се
пържи и бърка, като същевременно се раздробява с помощта на дървена шпатула,
докато водата, която месото ще отдели, се изпари и остане само на мазнина. В края на
пърженето се добавят подправките на вкус. Технологията на загъването на
баницата е същата като тази на баницата със сирене. С помощта на четка за
мазане най-напред се намазва тигана, а след това и всяка кора с МАЛКО олио преди върху нея да се сложи от
плънката. Пече се на умерен котлон (в моя случай на 8 степен от общо 12 степени), като
от долната страна ми отне 40 мин, а от горната – още 20 мин. (все пак е добре
да се проверява, поне първия път, чрез обръщане върху чиния, че различни
котлони и различни тигани).
Забележки:
1. Следващия път в плънката ще сложа 2 твърдо сварени яйца, нарязани
на кубчета – умрях си от яд, че не се сетих и не го направих още днес!
2. С болка на сърцето избрах като основна мазнина олиото, но
не мисля, че пърженето на телешка кайма в масло ще даде добър резултат. А, ако
бях използвал мас, щеше да стане много тежко. Зехтинът пък придава аромат,
който реших, че няма да се върже с вкуса на баницата. И за да не смесвам
мазнините, реших да продължа с него и в процеса на мазане на корите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар