Всъщност, колкото и да е странно за тези, които ме познават,
това е първия път в живота ми, в който приготвям въобще някаква баница.
Мотивирах се в резултат на многобройните публикации в последните дни за подобни
баници, които събудиха любопитството ми. Дали е в резултат на късмета на
начинаещия или не – не знам. Но ми се получи доста вкусна (като изключа, че
малко я попрегорих от едната страна, но аз обичам препеченко… ;) ). Ето какво
сътворих аз, след като отхвърлих някои от идеите в едни от рецептите, а
възприех други идеи от други рецепти.
Необходими продукти:
Кори за баница (аз използвах печени, пресни, продавани на
килограм) – 400 гр.
натрошено сирене – 200 гр.
извара – 200 гр.
яйца – 2 бр.
масло – 125 гр. (ама търпи и повечко… ;) )
Приготвяне
Най напред в купа се разбъркват изварата, сиренето и яйцата.
Не сложих кисело мляко, както пишеше в някои от рецептите, а реших да увелича
бройката на яйцата. Освен това и сиренето и изварата са повечко от прочетеното –
човек трябва да си угажда! Междувременно разтопих маслото в чаша в
микровълновата. С малко от разтопеното масло намазах тигана (трябва да е
по-дебел и масивен, че да разпределя топлината по-добре, а също и да е с
капак), след което сложих първото цяло парче кора, така че краищата му да
стърчат извън тигана. Намазах го с масло, след което сложих второ парче,
колкото дъното само без да стърчи и намазах и него. Поставих около 1/3 от
плънката и я покрих с парчета кори. Важно е да се запази още едно парче кора,
което да е цяло и да е с диаметъра на дъното. Намазах с масло, после още 1/3 от
плънката и накрая потретих процедурата с масло и плънка. Подгънах стърчащите
ръбове на най-долното парче, намазах с масло и „запечатах“ със заделеното цяло
парче с диаметър на тигана. Намазах и него с останалото масло.
С печенето малко се поизложих, тъй като реших да приложа
буквално това, което бях чел – сложих тигана на котлона под капак на слаба
мощност и 20 мин. не се случи нищо. Ядосах се и вдигнах на средна мощност и за
следващите 10 мин. също нищо не се случи. Ядосах се още повече и вдигнах
мощността на максимална, при което след 4-5 мин. замириса леко на изгоряло.
Реших да проверя и се оказа, че съм направил дъното на баницата тъмно кафяво.
Затова смятам занапред да си проверявам периодично докъде е стигнало печенето. По принцип това
става като върху баницата се сложи обърната чиния, след което чинията и тиганът
се обръщат заедно, така че баницата да остане върху чинията. От обратната
страна пекох 7-8 минути на средна мощност и стана превъзходно!
Добър апетит, ако и вие се заразите като мен да пробвате
тази изключително лесна, но същевременно вкусна баница! Коментирайте и
споделяйте при желание!
Няма коментари:
Публикуване на коментар