Това е една от рецептите, които
измислих прибирайки се на бегом вкъщи заради започващия дъжд и установявайки,
че в хладилника няма нищо, докато стомахът ми вие от глад… Вие от глад, ама
небето се е пробило и не е човек да си подаде носа навън. Но пък няма къща без
ориз, а в този момент се сетих, че имам и половин кутия грах – и ето ти ориз с
грах. Вярно, че е твърде постно, но пък от рецептата става чудесна гарнитура,
така че я споделям. Една скоба – това е рецепта за оризоварка (rice cooker), едно чудесно
кухненско изобретение, с което веднага си допаднахме!
Необходими продукти
ориз – една чаена чаша
грах – половин кутия (от малките)
морков – един брой (не много голям)
масло – 50 гр.
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
куркума – 1 чаена
лъжичка
Приготвяне
Оризът се измива много старателно
(докато от цедката спре да тече бяла вода), така че да не стане кашав и лигав.
Слага се в оризоварката и към него се добавят наситнения на парчета с размер на
оризово зърно с чопър морков (предполагам, че може и да се настърже, но аз имам
едно малко ръчно и най-вече много удобно чопърче), маслото и подправките.
Залива се с вода и тук е тънкия момент: различните сортове ориз „пият“ различно
количество вода, но аз съм установил емпирично, че за оризоварка на дългия ориз са му е необходими 1,5 обема вода (спрямо обема на ориза). Включва се и след 20-30
мин. всичко е готово. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и става много
вкусно! Да ви е сладко!
Признавам си един „грях“ – аз постното
го признавам само за гарнитура или в най-добрия случай за предястие, така че
след ориза си нарязах едно суджуче за гарнитура към него… За някой веган това
би могло да бъде и основно ястие, ако замени маслото с олио, но за мен тази
рецепта си остава рецепта за гарнитура, колкото и добре да се получи!
А грахчето къде е?
ОтговорИзтриванеВижда се на снимката при по-внимателно вглеждане.
Изтриване