Търсене в този блог

четвъртък, 10 ноември 2016 г.

ПАНИРАНИ ЛУЧЕНИ КРЪГЧЕТА С БЕКОН


Панираните лучени кръгчета са нещо великолепно, беконът – направо фантазия, особено, ако е леко препечен. А комбинацията от двете си е направо божествена! Преди да споделя рецептата обаче, би било редно да отдам дължимото на BBQ Pit Boys (https://www.youtube.com/user/BarbecueWeb), откъдето признавам, че заимствах идеята, но без да гледам рецептата им в детайли… Впрочем момчета са добри, така че ги препоръчвам горещо!

Необходими продукти:
2 големи (бая!) глави лук
3 пакета от по 100 гр. тънко нарязан бекон (но истински, а не от калъп!)
брашно – не знам колко, някъде около 100-150 гр.
2 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. оцет
2 лъжици олио
150 гр. кисело мляко
мазнина за пържене (аз съм фен на патешката мас поради изброени в блога в предишни публикации съображения)
 
Приготвяне
Най-напред лукът се нарязва на дебели около 6-7 милиметра филии, от които се вадят по две кръгчета от по две люспи (да, около поливаната лук дава фира...). Парчетата бекон се разрязват по дължина наполовина, така че да се оформят ленти. С получените ленти се увиват кръгчетата лук и се нареждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 200°С за около 25-30 минути (всъщност докато лукът поомекне). Изваждат се от фурната и се оставят да изстинат, като внимателно се отлепят от хартията докато са топли, че като изстинат могат да залепнат за нея. Замесва се модифицирано тесто за бухти, в моя случай като най-напред разбих яйцата с миксер, загасих содата с оцета, смесих загасената сода с киселото мляко, след което добавих сместа към яйцата заедно с олиото и разбих с миксера до получаването на хомогенна смес. След това, продължавайки да разбивам с миксера, започнах да добавям по малко брашно до получаването на гъсто полутечно тесто. Изпечените и междувременно поизстинали лучени кръгчета с бекон се потапят в тестото, след което се пържат в дълбок тиган с поне 1 см. мазнина, така че да плуват. Пържат се до златисто, като се обръщат от двете страни. Ако някое се разпадне и стане на кюфте, няма проблем – пак не отстъпва на вкус от естетическите си оформени събратя! Предполагам, че лучено-беконените кръгчета ще вървят много добре с чеснов сос, но от лакомия ги изядох преди да проверя…
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар