Търсене в този блог

петък, 12 май 2017 г.

ПИЛЕШКИ СЪРЦА С ОРИЗ В ОРИЗОВАРКА (RICE COOKER)



Приготвянето на качествен ориз изисква внимание и концентрация, които обикновено са неоправдани предвид на ролята му като гарнитура. Поради тази причина перфектния ориз не винаги има гаранция от 100%, че ще се получи. Така че, след като веднъж поканих гости на вечеря и съсипах предварителната ми концепция за гарнитурата, купих за не много пари поредния готварски уред – rice cooker (оризоварка). Първия път, много бързо и лесно, се получи 90% от перфектния ориз, след което, „хващайки му цаката“ за два-три пъти доближих резултата до 100%. Но започнах да изпитвам вътрешно неудовлетворение – този уред, заемащ ¼ квадратен метър от ограничената ми кухненска площ, само ориз ли може да вари (приспособлението за зеленчуци на пара не съм пробвал още, а и който познава вкусовите ми предпочитания, знае, че не изгарям от желание)? И така реших да пробвам нещо просто: какво толкова – най-много да нахраня уличните кучета и котки за 2-3 лева… А то взе, че се получи превъзходно! Толкова се впечатлих, че сега ще трябва да направя може би отделен блог за рецепти с rice cooker които възнамерявам да измислям и пробвам

Необходими продукти
пилешки сърца – около 700 гр.
ориз – една голяма чаша
стар лук – 1 не много голяма глава 
масло – около 70 гр.
хапче зеленчуков бульон – 1 бр. (може да се замени с вегета)
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
куркума – ½ чаена лъжичка
магданоз – няколко стръка
Приготвяне
Най напред сърцата се сваряват в около литър и половина вода със сол и черен пипер за около 30-40 мин. Сърцата се отцеждат и прехвърлят в оризоварката, а бульонът се запазва. Добавят се добре измития ориз (мие се в цедка докато започне да тече бистра вода – в противен случай, ако остане оризово „брашно“, той става лигав, а и се пени по време на варенето), натрошения с пръсти зеленчуков бульон, солта, черния пипер и куркумата. Заливат се с бульона като количеството му трябва да е 1 ½ обема (чаша и половина за чаша ориз) спрямо обема на ориза (в моята оризоварка, според инструкцията, обемите трябва да са равни, но установих, че за да стане оризът перфектен, водата трябва да е около 1,2 – 1,3 обема, а тук за да се застраховам, че може част от водата да се погълне от сърцата, го увеличих още). Докато оризът се свари (с оризоварката отнема наистина много малко време!) ситно нарязаният лук се запържва в маслото до позлатяване. След като оризоварката превключи на режим поддържане на температурата, бързо се добавя запържения лук с маслото, оставя се да престои около 10 мин, след което се добавя и нарязания на ситно магданоз. Разбърква се добре и се сервира. Добър апетит!







Няма коментари:

Публикуване на коментар