Търсене в този блог

сряда, 13 декември 2017 г.

ПАСТЪРМА ОТ СВИНСКА РИБИЦА


Мдаа… Чакането свърши, но пък си заслужаваше! То хората са казали, че хубавите неща стават бавно, и правилно са го казали! Така че минавам по същество:

Необходими продукти:
1 бр. свинска рибица (около 600-700 гр)
2 кг. морска сол
2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. чесън на прах
2 ч.л. чубрица
2 ч.л. черен пипер
МНОГО ТЪРПЕНИЕ

Приготвяне
Рибицата се изчиства с помощта на малко и много остро ножче от жили и ципи (ако не е била изчистена), изплаква се със студена вода на чешмата, подсушава се с помощна на кърпа  и се разрязва на 3 равни части по дължина (може и 2, може и 4, на който както му дойде).

В кутия с капак, която ще побере парчетата, се слага на дъното морска сол, така че да има слой от около 2 см.

Парчетата рибица се притискат плътно върху нея, но на разстояние едно то друго, след което се засипват с останалата морска сол, която се притиска плътно с ръце.


Кутията се затваря и се оставя за 24 часа в хладилник (след 6-7 часа се вижда, че на дъното на солта се е отцедил сок от месото). Парчетата месо се изравят от морската сол, изплакват се бързо със студена вода и се подсушават с кърпа.


В достатъчно голяма чиния се приготвя смес от подправките за овалване. Парчетата неколкократно се овъргалват в нея, като в тях се натиска и втрива с пръсти доколкото е възможно и докато спрат да поемат от нея.


Връзват се на канапи и се оставят да се сушат на студено проветриво място (или ако като мен сте градски чеда и нямате такова – в сушилня за колбаси и пастърми) докато се втвърдят и добият твърдината на пастърма.


Времето зависи от много фактори – влажност на въздуха, температура, проветривост и т.н. На мен ми отне 10 дни.
Е, какво друго ми остава да кажа, освен наздраве! По тази рецепта без обезсоляване става малко солена, но пък така е по-трайна, а и отваря по-голяма глътка… Пастърмите са за мезене с червено винце в студено време, а не за наяждане, нали?





Няма коментари:

Публикуване на коментар