Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

Печен заек

Мотивацията. Това е една лесна, вкусна и според мен относително диетична рецепта за угоителен обяд след серия от празници, на които ви е втръснало от иначе превъзходно печено агнешко.

Първият проблем е да намерите заек. Ако нямате някой близък, който да отглежда, ще се наложи да се полутате по магазините. Не е невъзможно да се открие, макар и в повечето случаи да е замразен… L Въпреки това и с такъв рецептата става, така че горе главата.
Един заек обикновено излиза около 2.0 – 2.5 кг. Ако сте били късметлии и сте купили пресен заек действайте направо, а ако ли не – оставете го да се размрази на студено от предишната вечер. Лично аз го разрязвам на 8 парчета – 4 бутчета и още 4 от гръбнака и тазовата част. Нарязването не е сложно защото костите са тънки.


Рецептата. Всяко парче бива осолено отделно със сол (не прекалявайте с нея не само защото е вредна, но и защото ще маскира истинския вкус на месото!) и черен пипер, след което запечатано за да не изсъхне чрез леко запържване от всички страни в тиган. Оставете парчетата да се отцедят от мазнината, след което ги наредете в дълбока тава с капак (примерно йенска), налейте около 1 пръст вода на дъното на съда(вместо гОла вОда можете да сложите и вода и вино в съотношения, в които ви дава сърцето да жертвате виното), сложете капака и оставете да се пече на 140 ºС за около 2 часа под капак. Отворете капака и печете още около 30 мин. (докато водата почти  се изпари). Заекът е готов! Много добре се гарнира с печени картофи, но по непонятни за мен причини, когато комбинирам картофите с месото да се пекат заедно, те не стават добре, а и заешкото не е толкова вкусно… Така че печете поотделно. Върви и с картофено пюре (хайде по възможност да е истинско, а не готово, моля!).


Забележки. Към заека обикновено вървят глава и вътрешности. До момента не съм измислил приложение на главата, а освен това тя изглежда твърде нелицеприятно. Нея просто я изхвърлям поради липсата на куче. Дреболийките обаче са друга работа. За тях има два варианта – да станат на малко количество дроб сърма за гарнитура  (може да се добави още нещо, че да е повечко, например гъби печурки) или пък от тях ад се приготви много вкусна супа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар