Търсене в този блог

събота, 21 ноември 2015 г.

РОШАВИ ПЕЧЕНИ КАРТОФИ ЗА ГАРНИТУРА

Преди време във фейсбук попаднах на идеята за предварително частично нарязване на картофите преди печене, така че по време на печенето, хем да се получи гледка, радваща окото, хем да се опекат по-бързо… Но това беше отдавна, таке че днес не успях да намеря рецептата и се наложи да импровизирам.



Необходими продукти:

Средно големи картофи с правилна форма – колкото смятате да изядете

Сол

Червен пипер

Чеснов прах

Зехтин

Кашкавал



Приготвяне:
Картофите се нарязват напречно на успоредни ивици на разстояние 3-4 мм, като се оставя недосрязана най-долната им част, така че да останат цели (при всички случаи обаче се режат над ¾ от дебелината им!). Поръсват се равномерно с подправките, след което се поливат с малко зехтин, като леко се размачкват, но се внимава да не се прекършат в основата – прави се за да навлезе зехтин в разрезите, така че в последствие при печенето да разцъфнат. Слагат се в тава, покрита с готварска хартия, след което се пекат 30-40 мин във фурна на 180 °С. Когато са готови се поръсват с настърган кашкавал и де допичат, така че кашкавалът да се разтопи и навлезе във вътрешността на картофите, като същевременно част от него образува хрупкава коричка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар