Търсене в този блог

събота, 19 декември 2015 г.

ДРЕБОЛИИ ОТ МЛАДО ПРАСЕНЦЕ НА ТИГАН



Наскоро ми донесоха едно изключително съблазнително младо прасенце с размер 14 кг. Изчистено, но с карантиите и главата. Което неминуемо постави въпроса за оползотворяването на последните два вида субпродукти, които останаха след разфасоването му. (За главата ще говорим в следващата публикация.)

Оказа се, че разполагам със следните артисали, но свежи и крехки свинщини:
бели дробове
черен дроб
сърце
бъбреци
изрезки от месо, които останаха след разфасоването

Към тях се наложи да добавя само още:
черен пипер
червен пипер
лют червен пипер
сол
чесън на прах
две средни глави лук
около 50 гр. масло.

Приготовление:
Свинщините се нарязват на ситни парчета около 1 см, които се слагат в дълбок тиган с незалепващо покритие. Докато той загрява, лукът се нарязва грубо и на едро и се добавя към месото и карантиите, заедно с подправките (в количества според личните предпочитания) и маслото. Реших да сложа масло по две причини – младото прасе не е мазно и обрезките се оказа, че не пускат достатъчно мазнина, а от друга страна придава вълшебен вкус на всяка истинска манджа. Когато ястието започне да зацвърчава, тиганът се похлупва на умерен огън за 5-10 мин., най-вече месото да се позадуши, след което капакът се маха и се бърка непрекъснато докато лукът започне да стапя и се изпари водата, която е пуснал.


Забележка:
Предполагам, че теоретично рецептата не би станала с карантии от дърта 300 килограмова свиня по най-малко следните две причини: белите дробове ще са жилави, а бъбреците – миризливи. И докато вторият проблем има как да бъде поправен чрез изчистване и накисване няколко часа в оцетна марината, то белите дробове няма как да станат годни за дъвчене. Все пак някой би могъл да рискува на своя глава и да ги махне от рецептата и да я пробва без тях и с изкиснати бъбреци. В този случай ще бъда благодарен, ако драсне един коментар да спомене как се е получило.

Няма коментари:

Публикуване на коментар