Търсене в този блог

неделя, 29 април 2018 г.

СЛАДКИШ „БРАУНИ“




Хич нямах намерение да приготвям сладкиши, ама си купих мултикукър, който в момента разучавам. Изненадах се като видях, че има рецепта и за сладкиши. Е, какво пък, казах си аз – най-много да изхвърля продуктите или да ям с лъжица. А и ме глождеше любопитството как се приготвя тесто в тенджера под налягане… Разбира се, както очаквах, не се получи и като отворих уреда той си седеше с вид на нутела, така че го пъхнах директно във фурната, където резултатът ме изненада много приятно. Така че споделям преживяването, а следващия път – директно във фурната!

Необходими продукти:
220 гр. краве масло
340 гр. захар
4 яйца
150 гр. брашно
½пакет бакпулвер
2 течни есенции от ванилия
1 ч.л. сол
100 гр. какао
100 гр. ядки по избор (аз използвах 50 гр. суров шам фъстък и 50 гр. сурови кедрови ядки)
прясно настъргана кора от лимон

Приготвяне
Най-напред с миксер се разбиват яйцата със захарта и маслото (което е добре да е оставено навън, че да е омекнал). Отнема малко време докато се получи напълно хомогенна на вид смес. Към нея по малко се добавя брашното, като се бърка през цялото време. Добавят се бакпулвера и солта, последвани от ванилията. Бърка се до получаването на напълно еднородна смес. Накрая се прибавя какаото и се разбърква за последно с миксера. След като сместта е готова, към нея се добавят ядките и настърганата кора от лимон. Разбърква се с лаажица. Пече се в тава или форма (предварително намазана с масло и поръсена с малко какао, така че да не залепне и да може да се извади) във фурна на вентилатор на 180 °С, като се следи и след получаването на кора отгоре се проверява през 5 мин. с клечка за зъби (когато се извади по нея не трябва да има останало от сладкиша). Изважда се и се оставя да изстине. Обръща се върху подходящ поднос и за красота може да се поръси с малко пудра захар през цедка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар