Търсене в този блог

неделя, 29 април 2018 г.

САЛАТА „ЦЕЗАР“




Цялата тънкост на тази салата се състои в дресинга, който трябва да се уцели  на вкус и на консистенция. Останалото е едва ли не скубане на маруля (както твърдят, че е била в оригиналната рецепта) или айсберг. На мен повеече ми се връзва с айсберг…

Необходими продукти:
салата айсберг (маруля)
2 айца
2 ч.л. горчица
3-4 филенца маринована аншоа
150 мл. зехтин
1-2 скилидки чесън
1 ч.л. оцет
1 с.л. сос „Уорчестър“
150 гр. сирене „Пармезан“ (може да се замени „Гран Падана“)
2-3 филии стар хляб
сол на вкус
черен пипер на вкус

Приготвяне
Започва се с крутоните. За целта хлябът се нарязва на кубчета със страна около 1 см. 

Те се слагат в купа и отгоре се поръсват с малко зехтин. Разбъркват се ръка и се поръсва още малко зехтин. Продължава се докато по всички крутони попадне малко от зехтина, но в никакъв случай не трябва да са подгизнали или да капе от тях.

Аз използвах овкусен с подправки зехтин, в който си бях мариновал сирене – оказа се страхотно добро хрумване. Така получените съвсем леко мазни крутони се поставят в тава или върху хартия за печене и се запичат в предварително загрята фурна на 180 °С до добиването на приятно златист цвят.


Вадят се от фурната и се оставят да изстинат.
Пристъпва се към дресинга. В подходящ за пасатор съд или в блендер се слагат жълтъците на двете яйца (белтъците се запазват), които трябва да са обработени по начин, който гарантира в най-голяма степен елиминирането на вероятността за салмонелоза (виж рецептата за тирамису). Към тях се добавят горчицата, аншоата, 100 мл. зехтин, пресования чесън, оцета, соса „Уорчестър“, солта, черния пипер и около 50 грама настърган пармезан. Сместа се разбива с пасатора или блендера, като със сигурност консистенцията ѝ ще е твърде гъста за дресинг. За да се разреди се добавят по 1 с.л. от белтъците на яйцата, като се продължава до момента, когато тя стане малко по-течна от майонеза (обикновено отиват половината от белтъците). С това най-пипкавият етап от тази рецепта е приключил.
Същинската салата се приготвя като айсбергът се накъсва на едри парчета с ръце.

Към него се добавя останалото сирене „Пармезан“, което трябва да е настъргано на люспи. Добавя се и по малко от дресинга до момента, когато салатата ще е покрита с него, но той няма да се стича от нея,  като всичко се размесва много добре с ръце.

Сервира се в индивидуални порции, като най-отгоре се слага от крутоните.  

Ако човек не е любител на постния ѝ вариант, може да добави към салатата нарязани на ленти запечени на скара пилешки филета или пък направо панирани с корнфлейкс, както на мен ми харесва най-много.



Няма коментари:

Публикуване на коментар