Търсене в този блог

събота, 20 октомври 2018 г.

БАВНО ГОТВЕН СТУДЕН ТЕЛЕШКИ ШОЛ




Тази рецепта си беше 100%-ов експеримент, който ми хрумна след един провален опит да направя шунка от телешко месо. Е, хубавите неща понякога имат свойството да изненадват приятно! Явно ще трябва да отделя повече време за проучване на концепцията за бавно готвене на месо при ниска температура – така се запазва оригиналния вкус и аромат на месото, които не се унищожават от термичната обработка. Или накратко – рецепта за истински хищници, които все пак не са склонни да се върнат към суровоядството. Единственият по-сериозен недостатък на рецептата е необходимостта от дълго чакане, както и от шунковар.

Необходими продукти:
около 1 кг. телешки шол (зависи от капацитета на шунковара)
20 гр. готварска сол

Приготвяне
Първото условие е да се убедите, че можете да вкарате цялото парче месо вътре в шунковара (необходимо е да го прецените на око още в месарницата при избора).

Парчето месо се почиства от жили, доколкото е възможно, като се внимава да не се раздели на парчета, а да си остане цяло. Овалва се в солта, като за целта тя се изсипва върху дъска и месото се търкаля върху ннея докато поеме цялото количество.

Натиква се внимателно (и с мерак!) в шунковара, като долната част се подгъва така, че да не се образува голям въздушен джоб.

Шунковарът се затваря, след което месото се пече във фурната в продължение на 4 часа при точно 85 °С (необходимо е да имате фурна, която да държи точно температура), а ако го правите на водна баня – 3 часа (неуспешен опит със стандартното време за шунка показа, че месото остава твърде сурово при стандартната температура за шунка от 80 °С). Отделилата се течност се изсипва, а шунковарът се охлажда бързо на чешмата. След известно време се прибира в хладилник за няколко часа. Вади се и се реже на тънки парчета с помощта на остър нож.




Сервира се с гарнитура по избор.



Разбира се, могже да си нарежете и за мезе към питие...


Останалото е да се насладите на невероятно сочната и нетепичина за термично обработеното телешко месо текстура, съчетана с невероятен цвят, вкус и аромат!

Забележка: от 1100 гр. месо се получиха 920 грама месо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар