Търсене в този блог

вторник, 12 ноември 2019 г.

ЦЯЛО ПИЛЕ SOUS VIDE




Това пиленце го скалъпих от чисто любопитство с научно-познавателна цел – просто да видя дали е възможно. При това нарочно използвах съвсем обикновено пиле – нито е жълто, нито е от свободни и щастливи кокошки, нито са му пускали „Бранденбургските концерти“ или пък Рамщайн – нарочно избрах най-тривиалното пиле от 4 лева килото. Е, вече спрях да се учудвам колко добре стават нещата в sous vide, но признавам, че надмина очакванията ми. Затова и го споделям. Проблем беше да избера правилната температура, че за филето дават една, а за бутовете – друга, но постъпих соломоновски и просто взех средната. Та така…

Необходими продукти
1 цяло пиле
30-40 гр. краве масло
3-4 скилидки чесън
сол на вкус
черен пипер на вкус
червен пипер на вкус

Приготвяне
Пилето се осолява и опиперява отвън и отвътре.


Скилидките чесън се смачкват с нож и се слъгат вътре в него.


Към тях се добавя и маслото.


Пилето се вакуумира и се оставя за поне една нощ в хладилник подправките да го овкусят.

Водната баня се наглася на 60 °С. Готви се три часа.


Малко преди това време да изтече, фурната се включва на 250 °С с вентилатор.

Пилето се вади от плика и се поставя в тава, като се внимава сокът и разтопеното масло от плика да не се разлеят.

Пилето се маже с тях и се слага за не повече от 8-10 минути във фурната. По средата на това време се маже втори път със соса от тавата. След като се извади, пак се маже. После отваряте бирата и оттам нататък е ясно какво следва…
Добър апетит и наздраве!


Няма коментари:

Публикуване на коментар