Търсене в този блог

вторник, 12 ноември 2019 г.

ЗАЕК СЪС СМЕТАНОВ СОС И ГОРЧИЦА SOUS VIDE




Отдавна ми беше мерак да пробвам още едно доказано сухо месо в sous vide – заешкото. Обикновено, когато се пече, особено ако не е под капак, то става доста сухо, поради което много хора не го долюбват. Същевременно обаче то е изключително диетично и едно от най-малко вредните меса. И след като пуешкото филе sous vide остана сочно, бях почти сигурен, че и със заешкото ще стане. Не сбърках.

Необходими продукти:
1/3 заек (стига за 2 прилични порции)
60-70 гр. краве масло
1 голяма скилидка чесън
1 голяма глава лук
100 гр. заквасена сметана
100 мл. бяло вино
2 пълни ч.л. горчица
сол на вкус (аз използвах хималайска)
черен пипер на вкус

Приготвяне
Заекът се нарязва на порции (от един средно голям заек излизат 6 равностойни парчета, но аз тук използвах две от тях, останалите отиват в хладилника за други експерименти).


Парчетата се осоляват и опиперяват на вкус.


Вакуумират се в пликове със смачканата скилидка чесън и се готвят два часа на 60 °С.




Понеже правя заек в sous vide за пръв път, признавам, че взех времето и температурата от Интернет и доста се колебаех дали ще стигнат, но се оказа, че стигат! Вадят се от пликовете и се подсушават с домакинска хартия.


В тиган се слага маслото и след като то започне да цвърчи, парчетата месо се запечатват за много кратко в него.



Вадят се от тигана и на тяхно място се слага предварително нарязания лук, който се задушава до златисто.



След като лукът е готов, към него се добавят горчицата, бялото вино и сметаната.


Котлонът се намалява и се бърка на бавен огън до сгъстяване.

Когато сосът е готов, към него се връщат парчетата месо и се сервира.


Получава се мозък! По мое мнение пие бяло вино, но не мисля, че и червеото би му се опряло…
Ну, заяц, погоди!





Няма коментари:

Публикуване на коментар