Търсене в този блог

понеделник, 16 март 2020 г.

ДОМАШЕН ТЕЛЕШКИ ДЮНЕР НА ТИГАН



Когато си лакомник и ти се дояде дюнер, ама е карантина и дюнерджийниците са затворени… Иначе това е една от рецептите, които съответстват напълно на определението „бързо, лесно, вкусно“!

Необходими продукти (за една порция):
около 200-250 гр. телешко месо
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. канела
1 с.л. майонеза
1 с.л. кисело мляко
1 скилидка чесън
20-30 гр. масло

Приготвяне

Месото се накълцва на ситно със сатър или се смила на решетка „бъбрек“.

Към него се добавят подправките, след което се размесва добре (канелата е задължителна, но не трябва да се прекалява с нея – истинските месари знаят, че това е подправка за месо, а не за сладкиши…).


Оставя се поне 1-2 часа (колкото повече – толкова по-добре!) в хладилник да се „маринова“. В тиган с незалепващо покритие се слага маслото, като котлонът първоначално се включва на максимална степен. Когато маслото зацвърчи, към него се добавя маринованото накълцано месо.


Бърка се през цялото време с шпатула, така че да се разпадне и да не залепва. Когато течността, която то ще пусне, се изпари, се бърка още малко, така че да придобие леко позагорял привкус.


Сервира се класически с пържени картофи и зелена салата, полято със сос, в арабска питка или в чиния (както направих аз, че да избегна тестото).
Сосът се приготвя, като към майонезата и киселото мляко се добавят пресования чесън и малко сол и се разбърка много добре до хомогенност (може да се добави и копър, но аз нямах под ръка).



Няма коментари:

Публикуване на коментар