Търсене в този блог

четвъртък, 16 април 2020 г.

ПАЧЕРИ (ВИД ДЕБЕЛА ПАСТА) С ТРИ ВИДА ПЛЪНКА




Преди известно време въпросните пачери (нещо като много дебели макарони с диаметър около 1,5 см) привлякоха вниманието ми в един италиански магазин и буквално ми изкрещяха да ги купя… Нямах ясна концепция какво да ги правя, но още тогава, предвид диаметъра им, реших, че трябва да ги напълня. След което ги забравих и всеки път като отварях шкафа, в който бяха, се ядосвах, че не съм ги сготвил и че ми заемат твърде много място… Но социалната изолация предвид короната си каза думата и аз се оказах с достатъчно свободно време и вдъхновение. Предварително обаче уточнявам, че това не е италианска рецепта, а изцяло продукт на мое хрумване. Получи се много вкусна и оригинална паста, поради което споделям рецептата (въпреки някои дребни недостатъци, за които ще спомена по-долу).

Необходими продукти:
1 пакет „пачери“ от 500 гр.
400 гр. телешка кайма
250 гр. бекон на кубчета
500 гр. насътргана моцарела
400 гр. заквасена сметана
1 глава броколи
3 средно големи глави лук
2 с.л. доматено пюре
3-4 с.л. олио
черен пипер
червен пипер
чесън на прах
сол

За соса „Бешамел“:
100 гр. бяло брашно
100 гр. краве масло
1 литър прясно мляко

Приготвяне
Най-напред се приготвят плънките на пачерите. Лукът се нарязва на не много дребно, така че да се усеща.


Започва се плънката с кайма. В тиган в малко олио се запържва половината от лука до златисто, след което се добавя каймата.




Добавят се на вкус сол, черен пипер, червен пипер, чесън на прах и доматеното пюре. Размесва се добре като се бърка с помощта на дървена шпатула.


Добавят се около 150 мл. вода и се задушава докато водата се изпари.


Каймяната плънка се прехвърля в друг съд да изстине.

Следва приготвянето на плънката с бекон и сметана. За нея в тиган се слагат малко олио, останалия лук и беконът.


Към тях се добавят сол и черен пипер на вкус. Задушават се леко, след което се добавя сметаната.


Продължава да се задушава при непрекъснато бъркане докато водата, която сметаната пуска, се изпари и плънката  стане достатъчно гъста, така че да може да се пълнят пачерите.


Най-накрая се прави третия вид плънка – броколи и моцарела. За целта се използват само връхчетата на броколите, които се размесват с 350 гр. от настърганата моцарела.




Приготвя се и сосът бешамел, който съм описал как става тук – единствената разлика е, че се прави двойна доза (нещо, което аз не съобразих при този мой пръв опит).

Суровите пачери се пълнят едно по едно с трите вида плънка, като се подреждат плътно и разбъркано изправени в тава.



Ако остане свободно място в тавата, за да не паднат, то се запълва с остатъци от плънка. 

Налива се внимателно вода докато нивото ѝ достигне малко над средата на височината на пачерите. Залива се с бешамела и се пече около 35-40 мин. на 180 °С.



Малко преди да са готови, се поръсва с останалата настъргана моцарела и и се пече още 10-15 мин.




Забележка: Направих две грешки. Пачерите не покриха цялата тава и трябваше да запълня останалото пространство с остатък от прънката. Но това не е кой-знае какъв проблем. Вторият по-сериозен проблем бе, че приготвих само 500 мл. бешамел, който не покри достатъчно пълнените пачери, в резултат на което горните им части, макар и годни за ядене, бяха една идея по-хрупкави от приятното. Затова препоръчвам, ако някой пробва тази рецепта, да приготви 1 литър бешамел (за посочените в рецептата количества).
Иначе рецептата от раз влиза в раздел „любими“, макар и да е малко играчка… Но пък, който реши, може да пробва само с един вид плънка…






Няма коментари:

Публикуване на коментар