Търсене в този блог

вторник, 7 юни 2011 г.

Адана кебап

В резултат на смута в Интернет пространството, който внесе нашето 3-часово посещение в Одрин миналата седмица, реших да пусна рецептата и на Адана кебапа... :P
Необходими продукти:
За кебапа: 500 гр. говежда кайма (не се стряскайте, у нас телешко месо не се продава, а се продава единствено говеждо под името телешко), 500 гр. тлъста агнешка кайма (трябва да намерите начин да убедите месаря да ви я смели или да си я смелите сами), две глави лук, два стръка магданоз, сол, черен пипер.
За гарнитурата: 5 големи глави лук, два стръка магданоз, няколко скилидки чесън, домати, зелени люти чушки или чорбаджийки.
Приготовление:
Двата вида месо се смилат заедно (ако си го мелите вкъщи) или се размесват добре. Добавят се предварително нарязаните на ситно магданоз и лук, както и подправките. Размесва се добре, след което се взима част от каймата с размер на голямо яйце и се омесва около специален за целта шиш (моите съм си ги купил от Турция, но важното е да са дълги около две педи, плоски и широки около 5-6 мм), така че да се получи дълго около 10-12 см леко сплеснато кебапче. Пече се на скара от двете страни.
Гарнитурата се приготвя, като лукът се нарязва на много тънки филийки, към него се добавят ситно нарязания магданоз и счукания чесън. Размесва се и се гарнира допълнително със запечени върху скарата домати на половинки и зелени люти чушки. Поднася се върху специални питки, наречени „пиде” (е, по мое мнение една пърленка би свършила същата работа… :D ). Може да се добавят и други гарнитури.


Няма коментари:

Публикуване на коментар