Търсене в този блог

понеделник, 1 декември 2014 г.

Печена сьомга

Сьомгата е от онези храни, които по мое мнение, колкото по-малко се овкусяват и пипат, толкова по-добре стават. Затова и любимата ми рецепта за печена сьомга е изключително проста. Впрочем не претендирам изцяло за авторство върху нея, но пък сосът си е изцяло мой!
Като начало трябва да се изберат парчета за печене. Замразените отпадат по подразбиране, естествено. В магазините прясна сьомга се продава под две форми – филе (с кожа или без) и котлети. Филето по правило не съдържа кости, но пък котлетите на мен са ми по-вкусни, без да имам обяснение за това. А от котлетите най-вкусни са тези, които са по-откъм опашката на рибата, тоест почти изцяло завършена елипса. Освен, че те изглеждат и по-естетично, те имат и едно друго предимство – в тази част рибата няма гръбна перка и по тази причина костите са по-малко.
След като взема парчетата риба, аз не ги мия, тъй като измиването им поврежда вкуса им. Единствената обработка, която им правя, е да ги поръся само със сол и черен пипер от двете страни.
В тава (може и постлана с хартия за печене, което изключително улеснява последващото ѝ миене) подреждам резенчета лимон, които се старая да са колкото може по-тънки (както казвам да са като хартия), с които постилам местата в тавата, върху които ще поставя котлетите. След като сложа вече овкусените със сол и черен пипер котлети, ги покривам изцяло с максимално тънки резенчета лимон и пека около 30-40 минути във фурна с вентилатор на 150 °С. Цветът и видът на кожата са показателни за доброто опичане, както и наченките на изгаряне на лимоните отгоре.

Докато се пече сьомгата се заемам със соса. Необходимите съставки за него 300-350 гр. заквасена сметана (по-добре да е 20% масленост, тъй като рибата е бая мазничка), прясно изцеден сок от половинка едър лимон, една таблетка зеленчуков (може и пилешки в краен случай) бульон и копър. Бульонът се стрива с пръсти на прах върху сметаната и се добавя сока от лимона. Бърка се докато се получи хомогенна смес, която е полу-течна. Накрая се добавя нарязания копър и се разбърква.



Няма коментари:

Публикуване на коментар