Търсене в този блог

понеделник, 1 декември 2014 г.

Crème brûlée

Това е един от любимите ми десерти, чиято рецепта наскоро усвоих и оптимизирах за родни продукти и условия. 


Необходими продукти:

800 мл. истинска течна сметана от мляко
8 яйца (само жълтъците)

200 гр. кристална бяла захар
50 гр. кафява захар
1 ч.л. ванилия на прах
Приготвяне
Жълтъците се отделят и се бъркат със захарта НА РЪКА (да не се образуват прекалено много въздушни шупли от миксера), както пише дакато побелеят, а всъщност докато бъркащият получи мускулна треска. Захарта така и не успява да се разтвори 100%, но поне 80% трябва да е разтворена. След което бъркащият може да си почине 5-10 мин. и отново да започне да бърка до припадък. Така 3-4 пъти докато захарните кристалчета почти изчезнат. Идеята е да се получи кремообразна хомогенна смес, в която почти не се наблюдават захарни кристалчета.

След като жълтъците се разбъркат, сметаната се слага в малка тенджера, към нея се добавя ванилията и се загрява на котлон при постоянно бъркане до момента, в който тя направи опит да заври, но не се оставя да заври. Междувременно, ако ванилията е истинска, би трябвало да се е разтворила от високата температура (може да се наблюдават черни точки от истинската ванилия, но те не пречат).
Следва постепенно добавяне на горещата сметана към жълтъчно-захарния крем при постоянно разбъркване, тъй като, ако се излее изведнъж или не се бърка, жълтъците може да се пресекат от високата температура. След добавянето на цялата сметана трябва да се получи гъста хомогенна жълтеникава течност, а захарта да се е разтворила напълно.
Получената течност се разпределя в купички, които се пълнят почти до ръба, тъй като в процеса на печене кремът се свива. Те се пекат в тава на водна баня в предварително загрята фурна на 120 °С за около 90 минути. Показателен за доброто опичане е видът на крема – трябва да се е свил около 25-30%, да има коричка, но да не е загорял, както и да не се тресе при разклащане като свиленградско малеби.

След като изстинат, купичките с крем се поставят в хладилник за поне една нощ (е да, трябва да се чака… L ). Непосредствено преди сервирането им те се поръсват с една-две лъжички кафява захар, която се карамелизира с помощта на газова горелка (може да се купи от магазините за домашни майстори).

Да Ви е сладко (в буквалния смисъл на думата)!
 А, и нещо много важно: не го вярвах и мислех, че е излишна глезотия, но кремът ДЕЙСТВИТЕЛНО е по-вкусен, ако се яде с порцеланова лъжичка. Явно металът въздейства на вкусовите луковици на езика или със самия крем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар