Търсене в този блог

събота, 20 август 2016 г.

ЗАЕК С ЧОРИЗО И ЗЕЛЕНЧУЦИ

Противно на всякаква логика, заешкото ми харесва. Противно защото, който ме познава знае, че ако едно ястие ще е постно, то не би следвало да съдържа месо. А заешкото е постно - въобще оксиморон… Абе капризно месо и толкоз. Така че смятам, че с тази рецепта успях да намеря известен компромис.

Необходими продукти:
1 средно голям заек (без главата и вътрешностите) – около 1400 гр.
400 гр. чоризо
500 гр. каргофи (3-4 големи картофа)
300 гр. лук (3-4 големи глави лук)
2 червени чушки (може също зелени, жълти и прочие, аз имах под ръка червени)
250 гр. печурки
сушени манатарки за аромат
патешка мас
зехтин
200 мл. бяло вино
подправки – сол, черен пипер, червен пипер, чесън на прах
 
Приготвяне
Заекът се нарязва на парчета (от един заек по правило се правят 8 парчета). Те се осоляват, опиперяват (с черния и червения пипер) и наръсват равномерно с чесновото брашно. Оставят се да престоят известно време в хладилник, така че да пропият аромата на подправките. В голям тиган се слага патешка мас, след което парчетата месо се запържват в нея леко, като се внимава да се запечатат възможно най равномерно. След това се изваждат, а маста се запазва. В голям съд с капак, който става за печене (аз използвам от лят алуминий със стъклен капак), се нарязват на едро и грубо чоризото, картофите, лука и гъбите, а чушките – малко по-ситно (да не се получат големи ципи след сготвянето). Слагат се кавардисаните парчета месо между размесените зеленчуци и салама, полива се с маста от пъреженето, след което се налива бялото вино, а най-накрая се долива зехтина (тъй като патешката мас се явява недостатъчна близо 2 кг. зеленчуци и месо), а и ароматът му придава известна средиземноморска нотка. Лют червен пипер не слагам, тъй като чоризото съдържа достатъчно от него. Сол също не добавям, тъй като самите парчета са предварително осолени. Съдът се покрива с капака, след което се пече около 3 часа и половина на 140 °С. След това капакът се маха и се пече на 170 °С за около 30 мин. на венитлатор, така че да се изпари водата. 
При сервирането се внимава с месото, което е станало изключително крехко и парчетата лесно се накъсват. Също така се внимава във всяка порция да има и достатъчно от чоризото, тъй като по начало в един заек няма много месо, а идеята в крайна сметка е човек да се нахрани.









Забележка: не съветвам патешката мас за пържене да се замени със свинска, че тя е по-тежка, а и с различен вкус. Не съветвам да се пържи и в олио, тъй като това е изключително вредно, а също така и зехтин, който си разваля вкуса при пърженето (за разлика от печенето при 140 °С). Във втория етап - печенето, ако зехтинът ви се свиди, може да се замени с олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар