Търсене в този блог

неделя, 28 август 2016 г.

ТЕЛЕШКИ КОТЛЕТИ С ЛУК И МАСЛО

Тази седмица явно ще бъде запомнена в блога като седмицата на телешкото, тъй като качвам втора рецепта…
Тя е изключително лесна и бърза, а и бих казал доста вкусна – впрочем, как може рецепта с пържен в масло лук да не бъде вкусна?!?

Необходими продукти


телешки котлети – необходимия брой, с дебелина 1,5 см – 2,0 см

стар лук – по една глава и половина за всеки котлет
масло – около 100 гр. (за три котлета и 5 средни глави лук
сол
черен пипер


Приготвяне

За приготвянето на котлетите е необходим дебел тиган с незалепващо покритие с капак, който е в състояние да задържи топлината след свалянето му от котлона. Лукът се нарязва на полумесеци, като е важно те на за не бъдат много тънки. Маслото се стапя в тигана, след което лукът се запържва в него до златисто при непрекъснато бъркане. Междувременно котлетите се подсушават с домакинска хартия от евентуално отделящата се течност, след което се „наместват“ отстрани на вече запържения лук и се запичат от двете им страни по една минута (внимава се да не остаане лук между котлета и дъното на тигана). Лукът се разстила отново равномерно по цялата повърхност на дъното на тигана, котлетите се подреждат върху него, така че да нямат допир с дъното, поръсват се със сол и черен пипер на вкус от двете страни, след което тиганът се похлупва с капака и се дръпва от котлона. Ястието се оставя да се досготви и задуши от остатъчната топлина, отделяно от дебелото дъно за поне 10 мин. без да се отваря. Накрая котлетите, които ако е спазена технологията стават изключително крехки, се сервират, като отгоре им се поставя от запържения лук, заедно със соса от маслото.












Няма коментари:

Публикуване на коментар