Търсене в този блог

четвъртък, 8 септември 2016 г.

ФИЛЕ ОТ РИБА ТОН НА ТИГАН




Да се яде риба е здравословно, полезно и диетично, а може и да е вкусно! Е не за всички риби, но при ценните такива и четирите твърдения могат да са верни едновременно. Такава риба е рибата тон. За съжаление обаче малко хора знаят как да я приготвят правилно – повечето сноби я купуват само защото е скъпа, след което я пекат на фурна или пържат, все едно ешарана на баба им от село, в резултат на което получават нещо, което е по-подходящо за материал за обущари за направата на подметки, отколкото за храна. Въпреки всичко упорито я преживят защото са чули, че това е модерно, след което „в тесен кръг“ поверително споделят „Не мога да ги разбера какво толкова ѝ харесват!“. И следващият път, когато искат да блеснат пред „изискано общество“, си купуват консерва от „парченца в собствен сос“ и я наръсват върху зелена салата с рукола и киноа примерно – не за друго, а да вържат горе-долу същата цена като тази на прясното филе, че „да не се изложат пред Марчето от еди-си-коя-фирма, която ги разбира тези работи“.

Но стига с тези антропологични и социологични анализи – това е кулинарен блог, така че да се върнем на рецептата. Истината е, че тази наистина превъзходна и заслужено скъпа риба може да бъде приготвена изключително вкусно, при това по един много бърз и елементарен начин, който мисля да споделя. И със сигурност ще се хареса на онези, които не ги е гнус да ядат суши – така е, защото правилният начин за приготвяне е рибата да е съвсем леко обработена термично. Което, за съжаление, елиминира опцията да я купите много изгодно от съмнителна рибарница на Женския пазар. Запомнете: филето трябва да съвсем прясно и свежо и купено от достатъчно голям магазин, който няма да рискува клиентите му да го съдят за причинена зараза със салмонела! Карал съм салмонелоза (от казармата, не от риба тон) и мога да ви уверя, че това е най-неприятния известен ми начин да се смъкнат 20 кг за 2 седмици!

Необходими продукти
котлети филе от риба тон – брой и размер според ядящите и способностите им да ядат
2-3 супени лъжици зехтин
1 супена лъжица соев сос

Приготвяне
Зехтинът и соевият сос се сипват в подходящ съд, след което се разбъркват с вилица до получаването на хомогенна смес (прилича на вид на отработено масло от двигател, но това да не ви притеснява). Пресните свежи котлети, без да се осоляват (соевият сос е солен) или обиждат с разни подправки, се овалват в сместа и се оставят да се мариноват в нея 30-40 мин. Тиган с незалепващо покритие (примерно керамичен или тефлонов) се слага да се загрее на максимална температура, след което, без да се слага мазнина в него (котлетите са мазни от зехтина), се поставят котлетите. Пекат се от двете страни по следното правило – точно минута и половина за всеки сантиметър дебелина на котлета (тъй като обикновено те се режат в магазина с дебелина около 2 сантиметра, това означава, че от двете страни се пекат точно за по 3 минути). Да се избягват обаче по-тънки от 1 см котлети, тъй като ще се изсушат. Е, вече при желание можете да ги сервирате гарнирани със салата от рукола и киноа, но, моля ви, без консервата с трохи от тон, ако може… Добър апетит и да ви е сладко!









23 коментара:

  1. Не познавам нито един сноб, който пържи риба тон. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Нито пък аз ,сигурно са градски легендни хахахах

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за рецептата! Перфектен резултат!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за рецептата,чудесно се получи и е много вкусно 😋

    ОтговорИзтриване
  5. прегорелички изглеждат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не са - оцветили са се от соевия сос. Отвътре са точни - розови и сочни.

      Изтриване
  6. Благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля да пробвам рецептата ви, но ми изглежда сурова отвътре

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е сурова, идеална е! Най-добрата рецепта за риба тон.

      Изтриване
  8. ППЦ риба може и сурова да с яде , перфектен резултат ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сега, след като прочетох как се приготвя пристъпва към действие. Благодаря, дано се получи....

      Изтриване
  9. Страхотна рецепта, много вкусно се получава и е много лесна за изпълнение. Любима на цялото ми семейство.

    ОтговорИзтриване
  10. Благодарност и от мен! Стана отлично и много лесно.

    ОтговорИзтриване
  11. Получи се страхотно! Мноого добра рецепта. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря за информацията

    ОтговорИзтриване
  13. Като я направя ще ви информирам

    ОтговорИзтриване