Търсене в този блог

сряда, 21 юни 2017 г.

СМОКИНОВ СИРОП

Вчера на гости на едни изключително симпатични и приятни хора бях почерпен с този сироп, който ме изненада изключително приятно с изискания си аромат на смокини. За моя изненада домакините ми казаха, че се бил правел от листата на дървото, а не от плодовете, след което си тръгнах, освен с рецептата, но и с един плик с листа от смокинята в двора им. Споделям я и с удоволствие (въпреки че от лакомия и нетърпение направих дребни промени):

Необходими продукти (за малко под 2 литра готов продукт):
около 40 листа от смокиня
1,5 литра вода
1,5 кг. захар
1 пакетче и половина лимонена киселина

Приготвяне
Оказва се, че този сироп се приготвя изключително бързо и лесно – за пръв път приготвям някакъв сироп в живота ми, а той взе, че стана превъзходен. Но по същество без лирични отклонения…

Листата се измиват внимателно с вода, след което се поставят в достатъчно голяма тенджера, след което се заливат с водата. Котлонът се включва и след като водата заври, се оставят да се варят на умерен огън под капак в продължение на 20 мин. Котлонът се изключва, а листата се вадят като се отцеждат с помощта на щипка или друг подходящ уред. Добавя се захарта и се след като сиропът заври и тя се разтвори, се оставя да ври без капак в продължение на около 30 мин. като се разбърква от време на време през няколко минути, така че да се сгъсти (последната капка да от лъжицата да не пада). Няколко минути преди да е готов се добавя лимонената киселина и се оставя да ври още 2-3 мин (леко помътнява). Разлива се докато е горещ в шишета, така че да се самоконсервира. Кой колко да го разрежда и с какво и въпрос на личен избор. Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. дА, ЛИСТАТА от смокиня са хубава билка- Аз суша и правя чай- интересен и приятен на вкус

    ОтговорИзтриване