Търсене в този блог

четвъртък, 29 юни 2017 г.

ФАРШИРОВАНИ ЯЙЦА С ПУШЕНА СЬОМГА

Някой ще попита какво по-хубаво би могло да има от пушена сьомга… Ами много и евтина пушена сьомга! И макар и да има уловка, тук не става дума за някаква с изтекъл срок на годност. Става дума за т.нар. пушено рагу, което се продава в някои магазини под 10 лв. килото и което е около 75-80% месо. А чистенто определено не е предизвикателство и става лесно. Лошото е само, че няма особено добър вид и филетата, които могат да бъдат отделени в представителна форма, не са много. Но по отношение на вкуса няма никакви различия с нормалното филе от пушена сьомга, а дори е и по-вкусно според привържениците на идеята, която не е съвсем лишена от смисъл, че вкусното месо вирее близо до кокала… Но стига бъртвежи – ето рецептата за един лесен, бърз, вкусен и изискан ордьовър.
Необходими продукти:
пушено месо от сьомга (филе, рагу или каквото там) – около 100 гр.
твърдо сварени яйца – 5 бр.
заквасена сметана (за предпочитане с по-ниско съдържание на мазнина) – 200 гр.
лимон – ½ бр.
черен пипер
сол
копър
Приготвяне:
Яйцата се сваряват твърдо, след което се обелват, разделят се внимателно на половинки, а жълтъците се отделят внимателно, така че от белтъците да останат „лодчици“ (при мен не се получи много, тъй като явно бяха прекалено пресни и едвам успях да ги обеля… L ). В купа към жълтъците се добавят накъсаната на малки късчета пушена сьомга, сол и черен пипер на вкус. Бърка се и се мчачка с вилица докато се получи не много хомогенна смес, така че парченцата сьомга да си личат. От сместа се оформят внимателно топчета с размер на яйчните жълтъци, които се нареждат в лодчиците от белтъците. Сметаната се разбърква внимателно със сока на ½ лимон, така че да стане полу-течна, след което фаршированите яйца се заливат с нея. Най-отгоре се наръсва ситно нарязан копър.
Забележки:
1. Не е добра идея да се експериментира с други подправки, тъй като сьомгата има силни и специфични  вкус и аромат и резултатът от смесването на аромати и вкусове е съмнително, че ще е добър. Черният пипер и киселинността на лимона според мен са си напълно достатъчни.

2. Пие много добре изстудено бяло вино или мастика.





Няма коментари:

Публикуване на коментар