Търсене в този блог

събота, 11 ноември 2017 г.

ПИЛЕ В СТОМНА С ПУШЕНО СИРЕНЕ, КОЛБАС И БЕКОН



Това е една стара, вкусна и много любима семейна рецепта, която кой знае защо, не бях приготвял от години. Е, преди известно време се сетих за нея и не мирясах докато не я приготвя. Пък и е подходяща за студено време, тъй като е калорична. Да не говорим за особения привкус, който всяко ястие, приготвено на бавен огън в глинен съд, има!

Необходими продукти:
1 цяло пиле от около 1,2 кг. (или само части от него, съответстващи на него по количество)
250 гр. бекон
200 гр. пушена наденица (или друг колбас)
200 гр. пушено сирене
1 глава лук
1 глава чесън
3-4 супени лъжици сушени домати в зехтин (олио)
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
лют червен пипер (по желание според вкуса)
1 ч.л.  ронена чубрица

Приготвяне
Започва се със стомната (гърнето), която трябва да е с капак и с достатъчно голям отвор, така че парчетата пиле да минават през него.

Обикновено се налага да се измие, тъй като се използва рядко, но това оставям на лична преценка. Поради някаква магия на печената глина обаче, колкото по-стара и повече използвана е стомната, толкова по-вкусно става ястието – емпирично установен факт! Пилето се нарязва на парчета.

В случая, тъй като никой вкъщи не е фен на бялото месо, вместо пиле нарязах на половинки два огромни бута. Слага се в стомната.

Върху него се поставят нарязания лук, нарязаното пушено сирене (в случая използвах пушен кашкавал, тъй като се оказа, че вече е почти невъзможно да се намери истинското пушено сирене от едно време – онова, което беше опаковано с восъчна хартия), беконът, наситнен на кубчета, нарязаната наденица, доматите (без да се взима много от мазнината, но и без да се отцеждат), изчистените и нарязана на две на три скилидки чесън и подправките.













Стомната се похлупва с капака и се разтърсва силно 10-20 пъти, така че нещата в нея да се размесят добре (резултатът се проверява ;) ), след което, за да не се спука, се слага похлупена в студена фурна.

Фурната се включва на 180 °С без вентилатор, след което си намирате някаква работа за около 3 часа и половина. Като я извадите и отворите (много внимателно, че наистина пари!), освен аромата, който няма как да се опише, вътре ви очаква подобна гледка:
Да ви е сладко! Днес няма да сте на диета!



И едно уточнение – пробвал съм рецептата в йенска тенджера с капак и не става същото, така че бягайте примерно да Женския пазар за гърне с похлупак и го използвайте повечко, че да ви стават ястията все по-вкусни! Ех, като казах това, се сетих за боба в гърне… Ама това ще е за друг път – но сега, когато ми е в главата, ще е скоро! ;)

Няма коментари:

Публикуване на коментар