Търсене в този блог

събота, 4 ноември 2017 г.

БАКЛАВА С КАДАИФ



Идеята за тази рецепта ми хрумна докато гледах някакво клипче на непонятен за мен език в интернет, каквито се въртят много напоследък. Но пък то какво има толкова да му се разбира, така че вложих нотка лично отношение към рецептата (сиропът определено не е от клипа, тъй като нищо не разбрах) и експериментирах. Е, след като се наложи да пообиколя из Женския пазар за суров кадаиф. Кат осе замисля – май само това е сложното в рецептата.

Необходими продукти:
1 пакет (500 гр.) фини кори за баница
500 гр. суров кадаиф
300 гр. орехи
100 гр. филирани бадеми
2 с.л. грис
250 гр. масло
1 кг. захар
3 с.л. мед
1 ч.л. лимонтузу
сокът на ½ лимон
1 пръчка канела
1 пакетче ванилова есенция

Приготвяне
Най-напред се започва със сиропа, тъй като е необходимо време да изстине. За приготвянето му в литър и половина вода се слагат захарта и канелата.

След като заври се оставя за 10 мин. да ври на спокоен огън, като в края се добавят меда, ванилията, лимонтузуто и сока от лимон. Разбърква се добре, след което се оставя да изстине.
Орехите се натрошават с мелничка за орехи или с начукване, но внимателно, че да не станат прекалено ситни и да не се усещат.


Към тях се добавят филираните бадеми и гриса и сместа се размесва хубаво.


Маслото се стапя. Корите се разгъват.

Най-горната се намазва обилно с разтопено масло.

Кадаифът се разделя визуално на толкова части, колкото броя кори има в пакета. Върху половината от намазаната с масло кора се разпределя равномерно „полагащия ѝ се“ кадаиф, като се внимава за две неща: да достига плътно до ръбовете и да няма възли (ако има, те се разделят).

Сместа от ядки и грис също визуално се разделя на части, съответстващи на броя на корите. Съответната порция се разстила равномерно върху вече разстлания кадаиф.

Кората започва да се навива плътно руло откъм страната на кадаифа, но се внимава да не се разкъса.

Процедурата се повтаря по същия начин и с останалите кори. Получените рула се нарязват на парчета с височина около 5 см, като се внимава височината на всички да е горе-долу еднаква. Задължително се използва много остър нож, така че да рулата да не се нарежат, а не разкъсат! Тавата, в която ще се пекат, се намазва останалото масло, след което нарязаните рулца се подреждат плътно едно до друго, но не прекалено силно (обикновено те се свиват при печенето, поради което тези, които са  с неправилна форма, се изправят достатъчно в процеса на печене).


Ако не се поберат всички, останалите се пекат в друга тава. Самото опичане е при 200 °С на вентилатор до златисто-кафяво (примерно около 40 мин., но е добре да се следи).

След като баклавичките се опекат, те се заливат постепенно със сиропа на толкова порции докато поемат от него (нивото на сиропа между тях се проверява през 5-10 минути). Оставят се поне една нощ на стайна температура или в хладилник (ако са напълно изстинали!).


Да ви е сладко! На мен ми беше и тази рецепта определено ще бъде повторена, като се изкушавам следващия път да експериментирам и с други ядки, както и да сложа стафиди или някакъв друг ситно накълцан изсушен сладък плод. Ако някой го направи преди мен, да пише как се е получило.




1 коментар:

  1. Тази непозната и непонятна за някого баклава си има име.Това е гръцка национална баклава ЯНИОТИКО.

    ОтговорИзтриване