Търсене в този блог

вторник, 31 октомври 2017 г.

ПАТАТНИК



Е, или поне моят опит за пататник… Но пък опитът излезе успешен. Ето как (този път без лирически отклонения, тъй като видът му говори сам):

Необходими продукти
800 гр. обелени картофи
200 гр. сирене
3 бр. (около 350 гр.) пресни кори, печени на сач
1 глава лук
200 гр. масло
2 яйца
няколко стръка магданоз
1 чаена лъжичка чесън на прах (може и пресен накълцан много ситно)

Приготвяне
Започва се с маслото, което се разтапя (например в микровълнова).

Обелените картофи се настъргват на едро ренде и водата, която пускат, се отцежда доколкото е възможно.

Към тях се добавят сиренето, което се натрошава, яйцата, нарязаните на ситно лук и магданоз, чесъна на прах и около 2/3 от разтопеното масло.




Размесва се много добре с лъжица.

Корите се редят в тигана по технологията, описана в рецептата за баница на тиган. Тъй като става дебела, е добре да се пече на по-бавен огън за по-дълго време, че да има време топлината да проникне в дълбочина и да се сварят картофите. В моя случай аз я пекох на 4 степен (от 9) за около час от едната страна, след което още 25 минути от другата.

Технологията на обръщането е описана в рецептата за баница на тиган.
Добър апетит! Лично аз се замечтах за Родопите…


Забележка
В някои от рецептите в моето Интернет-проучване фигурираше като подправка джоджен. Аз реших да си го спестя, но който иска – може да пробва. А, ако идеята да направите баницата на тиган ви е харесала, може да пробвате и останалите ми рецепти за баници на тиган с месо, праз, шункаи кашкавал, както и друг родопски специалитет – клин.
Ще се радвам на коментари, за които благодаря предварително!


Няма коментари:

Публикуване на коментар