Търсене в този блог

събота, 28 октомври 2017 г.

ПАСТЕТ ОТ ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА



Аз обичам пастет, но всеки път, когато си купувам, винаги имам едни съмнение какво има вътре. Не, че рогата и копитата са отровни, но ми се е случвало да намеря косъм от козина. Е, мога смело да твърдя, че усещането няма как да мине за приятно! Но имам добра новина: да се направи домашен пастет не е нито сложно, нито дълго. Порових се в Интернет, изчетох поне 20 рецепти и накрая откраднах добри идеи и се осмелих да пробвам… Получи се дори над очакванията ми! Този път беше с пилешки дробчета, но другият ще е с нещо друго.
Необходими продукти:
1 кг. пилешки дробчета
2 глави стар лук
150 гр. патешка мас
200 мл. течна сметана (30% масленост)
50 мл. уиски
1 супена лъжица с връх сол
черен пипер на вкус
Приготвяне
Дробчетата се нарязват на парчета с размер 1-2 см. 

Лукът се наситнява колкото се може повече (например в домакински робот или с много мерак).


Патешката мас (препоръчвам я за да даде нотка от аристократизма на гъшия пастет) се стапя, след което в нея се запържва до златисто наситнения лук.



Добавят се дробчетата и се задушават 3-4 минути при непрекъснато разбъркване.


Малко преди да се изпари водата котлонът се намалява на слабо, след което дробчетата се похлупват с капак и се оставят да къкрят около 5-10 мин, така че да се сварят и отвътре. 


Капакът се отваря, добавя се сметаната, котлонът се превключва на максимална степен и, след като дробчетата заврат, котлонът се изключва и се оставят да изстинат леко. Смилат се на порции в домакински робот или блендер до получаването на пухкав крем. Добавя се уискито, след което се бърка с лъжица докато сместа изглежда напълно хомогенна.

Разпределя се в съдини, които след като изстинат, се поставят в хладилник.

Предполагам, че е безпроблемно да издържат около седмица. Може да се стерилизира в буркани, но стерилизирането на месни консерви е деликатна и опасна работа… Добра идея е съдинките да се запечатат с разтопено масло, но аз вече нападнах пастета… :P



Няма коментари:

Публикуване на коментар