Търсене в този блог

неделя, 8 октомври 2017 г.

ФОА ГРА (FOIE GRAS) С КАРАМЕЛИЗИРАН АНАНАС



Това е рецепта за едно доста изискано предястие, което обаче поради факта, че е малко тежичко, би могло да мине и да лека вечеря, както се случи днес с мен. Е, малко е скъпичко в парично изражение, но кеф цена няма, а и вкъщи излиза на цената на едно меню джънк фууд… Така че всичко е относително.

Необходими продукти (за 4 ордьовъра или 2 ястия):
300 гр. пресен патешки или гъши дроб
1 брой ананас
сол
черен пипер

Приготвяне
Най-напред трябва да се приготвят два тигана, че трябва да се действа бързо и експедитивно. Започва се ананаса. Той се приготвя на шайби с дебелина около 1-1,5 см, в които е махната средната част (сърцевината), която е доста твърда (най-лесно е да се нареже с голям и остър нож, след което с тънък нож да се отстранят кората и сърцевината, като препоръчвам да се направи с ръкавици, тъй като се отделят протеолитични ензими, които, образно казано, разлигавят кожата, а след това изсъхва и се бели). Шайбите се поставят върху предварително загрят тиган и се обръщат през 1-2 минути няколко пъти докато повърхността им се карамелизира.


Слагат се в чиниите за сервиране, след което се преминава към тигана за дроба, който се оставя да се загрее на средна степен. Самият дроб се нарязва на филии с дебелина около 1 см, посоляват се на вкус със сол и черен пипер (да не се прекалява все пак, че да не се маскира специфичния им вкус), след което се поставят върху загретия тиган.


Трябва да се внимава да не се разпаднат, доколкото това е възможно. Поставят се директно върху тигана, без да се намазнява, тъй като те пускат голямо количество мазнина.

Пекат се от всяка страна по около 2 до максимум 3 минути, след което се подреждат върху карамелизираните шайби от ананас.

Остава само да се насладите на божественото съчетаване на вкусове и аромати…

Няма коментари:

Публикуване на коментар