Търсене в този блог

неделя, 24 септември 2017 г.

БАНИЦА С ПРАЗ НА ТИГАН



Понякога, когато не закуся вкъщи, като отида на работа, си взимам едни невероятни банички с праз. Но цяло лято ваканция, така че те ми залипсваха и от известно време мисълта ми е все в тях. От друга страна днес се оборудвахме вкъщи с нов плот с котлони, така че трябваше да му направим сефтето и аз реших да комбинирам това с утоляването на лакомията ми за баница с праз. Признавам, за пръв път я приготвям, а дори и ме домързя да търся рецепти, така че направо се втурнах в начинанието. Е, позагорих я леко, но това е защото и на котлона му беше за пръв път, но пък за сметка на това стана превъзходно и доби типичния аромат на печено в пещ. Абе накратко леката загуба на визия бе многократно компенсирана от олфакторни усещания!

Необходими продукти:
3 листа пресни кори за баница (около 400-450 гр.);
300 гр. изчистен праз лук
300 гр. сирене
3 яйца
150 гр. масло

Приготвяне
Най-напред почистения праз лук се нарязва на относително ситно и се задушава до омекване и потъмняване в 50 гр. от маслото.



Сиренето се натрошава, към него се добавят поизстиналия задушен праз лук и яйцата, след което се разбърква до получаването на плънка.



Останалите 100 гр. от маслото се стопяват (примерно в микровълнова фурна).

Тиганът, в който ще се пече баницата (и който трябва да е от дебел метал и с капак), се слага върху една от корите и по дъното му с нож се изрязват две кръгли парчета, които се отделят настрани.

Намазва се с помощта на четка с разтопено масло, след което се слага цяло парче кора, като се внимава да прилепне плътно по дъното и стените, но същевременно да не се скъса.

Ръбовете на най-долната кора трябва да стърчат навън от тигана.

Тази първа кора се намазва с четка с разтопено масло, след което се накъсват парчета кори, които да покрият дъното. Те на свой ред също се намазват с масло, след което върху тях се слага около ¼ от плънката.


Още три пъти се накъсват се нови парчета, редят се, мажат се с масло и се слага по ¼ от плънката. Върху нея се слага едното от изрязаните кръгли парчета, след което то се намазва с маслото.

Ръбовете на най-долната кора се подгъват върху него и се притискат леко да прилепнат.


Те също се намазват с масло и се „запечатват“ с второто кръгло парче кора. То също се намазва отгоре с останалото масло. Тиганът се похлупва с капака и се слага на котлона на средна мощност (в моя случай беше на 6-та от общо 9 степени, но май е по-добре да на 5-та).


Пече се около 10-15 мин., като след 10-та минута се проверява дали баницата се е опекла отдолу. Това става като капакът се отвори, върху баницата се сложи чиния и тиганът се обърне като чинията се придържа с ръка, така че баницата да остане върху нея. С помощта на втора чиния, ако отдолу е готова, баницата се обръща и слага да се пече в тигана от другата страна. По правило от втората страна отнема 2 пъти по-малко време, така че е добре да се започне с проверките след 5-тата минута.



А иначе аз така преядох от лакомия, че се отказах от вечерята…

Няма коментари:

Публикуване на коментар