Търсене в този блог

сряда, 6 септември 2017 г.

ЛИМОНОВ ЧИЙЗКЕЙК



Нещо напоследък съм се побъркал – вместо да експериментирам със свински вратни пържоли, аз - с чийзкейкове. Отделно в последно време все ми се ядат някакви лимонови неща… Луда работа, ама за да ми мине, трябваше да си начеша крастата… И хич не съжалявам, че си я начесах!

Необходими продукти:
2 лимона
400 гр. заквасена сметана
375 гр. (3 пакетчета) сирене „Крема“
150 гр. обикновени бисквити
125 гр. краве масло
100 гр. пудра захар
1 течна ванилова есенция
3 пакетчета желатин
жълта сладкарска боя

Приготвяне
Започва се с подготовката за основата на чийзкейка, която съм описал подробно в рецептата за смокиновия ми чийзкейк. Докато тя стяга, се приготвя самият чийзкейк. Най-наред се остъргва кората на един от лимоните, след което двата лимона се изцеждат.

Трябва са се получат поне 150 мл. лимонов сок. След това се приготвя желатина за кейка, тъй като е необходимо време да поизстине. За целта 2 пакетчета от желатина се накисват в 100 мл. вода и след като набъбне, се разтваря на водна баня, а който знае как – в микровълновата (който не знае, да не пробва, че ще чисти доста). След това с миксер се разбива сиренето „Крема“. Към него се добавят 80 гр. пудра захар (ако обичате езикът ви да залепва за небцето от сладост, можете да сложите и повече) и се разбива отново да хомогенност.

Добавя се сметаната и процедурата се повтаря.

Следва добавянето на ванилията, настърганата кора и 50 мл. от изцедения лимонов сок.

След като и те се разбият равномерно с миксера, се добавя поизстиналия желатин. Оттук нататък, тъй като консистенцията е бая течна, се бърка енергично с дървена лъжица или силиконова шпатула. Боята се добавя на порции по малко, след което се разбърква до пълното ѝ разтваряне, до постигането на желания бледожълт цвят (вътрешността на лимона).


Сместа се излива върху стегналата във фризера бисквитена основа и се оставя в хладилник да се втвърди за 3-4 часа.

Най-накрая се приготвя желирания сироп за „кората“ на лимона. За целта останалите 100 мл. сок се прецеждат през фина цедка или марля да се отделят люспите на пулпата. Към тях се добавят 20 гр. пудра захар и 150 мл. вода. Добавя се жълта сладкарска боя на порции по малко до постигането на цвета на кора от лимон. Оставя се в хладилника да се охлади. Когато чийзкейкът се втвърди, се приготвя последната порция желатин от третото пакетче, разтворено в 50 мл. вода. Добавя се в изстудения в хладилник лимонов сок, разбърква се добре и се налива върху чийзкейка. След още 3-4 часа е готов. За да се извади от формата лесно без да се накъса горния слой, формата се отлепя внимателно с помощта на много тънък и тесен нож.


Ако този чийзкейк ви е харесал, можете да видите и рецептите ми за смокинов, „мохито“ (който не става за малолетни) и с горски плодове – приготвят се по почти идентичен начин.

Да ви е сладко! Ще съм благодарен на коментари и мнения, както и споделяния при желание!



1 коментар: