Търсене в този блог

неделя, 17 септември 2017 г.

ПИЛЕШКИ ДЮНЕР


Преди няколко дни, както знаят тези, които се отбиват в блога ми, не пропуснах да се похваля с моя мини-дюнерджийник в публикацията за свинския дюнер. И въпреки че количеството на положителните отзиви ме изненада и мен, се намериха и единични, да ги наречем градивно критични, негативни отзиви, че според арабите дюнерът не можел да е със свинско. Е, предполагам, че днес такива няма да има, тъй като мат’рялът е пиУе. Всъщност, отново не спазих съвсем каноните за приготвянето на пилешки дюнер, да не кажа, че съвсем не си направих труда да търся рецепти в интернет, а се осланях на 95% вдъхновение и 5% откъслечни спомени за неща, които бях чел. Но понеже този път беше в хлебче, както едно време преди много години за  пръв път го опитах в Истанбул, а и ме мързеше да търся или меся арабски питки, днес ще го нарека пилешки дюнер по турски.

Необходими продукти (за 4 малки или 2 големи сандвича):
500 гр. пилешко месо (примерно гърди)
4 супени лъжици майонеза
2 супени лъжици кетчуп
1 супена лъжица горчица
сол
черен пипер
червен пипер
чесън на прах

Приготвяне
Месото се нарязва на филийки с дебелина около 1 см, които се начукват много внимателно и леко с ситните зъби на чука, като в процеса се оформят, доколкото е възможно, да придобият кръгла форма.


В купа се слагат майонезата, кетчупа, горчицата и сухите подправки, след което се размесват добре.


Посочените количества са ориентировъчни и подлежат на промени при вкусови предпочитания, различаващи се от моите. Месото се слага при размесената „марината“ и се омесва внимателно в нея, като се внимава да не се разкъсат изтънелите в резултат на начукването парчета.


Парчетата се редят върху мини дюнерджийника (който може да видите как съм направил в тази рецепта) и се оставят 5-6 в хладилник.

Накрая дюнерът се пече на фурна с вентилатор при 180 °С за около 50 минути до час (то си проличава кога е готов).

Месото се реже с помощта на много остър нож и се сервира както на човек му се яде – в хляб, арабска питка, порция или нещо смесено.


При желание може да се добави и със, който също съм описал в предишната ми рецепта за дюнер. Днес вместо него си сложих маринована печена люта чушчица и не съжалявам за избора ми.
Добър апетит! Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар