Търсене в този блог

понеделник, 4 септември 2017 г.

БЕКОНЕНИ РУЛА С КАРТОФИ И КАБАНОСИ (НИГИРИ СУШИ ОТ БЕКОН И КАРТОФИ)


Мислех да кръстя рецептата нигири суши от бекон и картофи, но някак си реших, че ще е прекалено. Затова реших да е с описателно и информативно заглавие – не може нещо, което да е с бекон, картофи и пушена наденичка, да не е божествено вкусно. Просто няма начин!
Иначе тази рецепта ми хрумна, гледайки някакво клипче, където правеха постелка от преплетен бекон. Не си спомням самата рецепта, но постелката от бекон веднага ми се загнезди в съзнанието и от около месец ме човъркаше отвътре. Така онзи ден, без много да му мисля, купих бекон, а след това трябваше да го мисля какво да го правя… Е, измислих го:

Необходими продукти (за 1 порция):
8 ленти бекон (с дължина около 4 пъти ширината)
2 средни картофа
1 бр. кабанос (пушена наденичка)
5 гр. кашкавал (за наръсване)
сол
черен пипер
червен пипер
сух босилек (може и други треви по избор според вкуса)

Приготвяне
Най-напред картофите се сваряват в подсолена вода, като ако са нарязани, това отнема по-малко време. През това време се приготвят „постелките“ от беконени ленти, в които ще се завият рулата по посочената технология.






Добре е това да стане върху готварска хартия, тъй като тя после ще улесни завиването на рулото. Внимава се да са плътни без много отвори между парчетата.  Сварените картофи се отцеждат добре от водата и се прехвърлят в купа.

Добавят се подправките на вкус по отношение вид и количество, след което се надробяват грубо с вилица, като междувременно се размесват и самите подправки.


Половината от сместа се слага в единия край на постелката, като върху нея се нарежда кабаноса, който предварително се нацепва 2/3 от ширината му през сантиметър-два откъм завитата на вътре страна, че да не е крив.


Отгоре се слага останалата картофена смес, след което се оформя руло около кабаноса.

Повдигайки готварската хартия, рулото се завива в беконената постелка. Прехвърля се в тава и се наръсва с малко настърган кашкавал.




Пече се около 30 минути на 180 °С на вентилатор. Картофите попиват мазнината от бекона и съвсем не става тежко, а пушенето кабаносче отвътре става на масло!
Вадете бирата!




Забележки:
1. Подправките в картофената смес търпят вариации. Следващия път (със сигурност ще има такъв, при това скоро!) ще пробвам с копър или пък с ким. Абе който каквото му душа иска.
2. Сериозно се замислих да сложа и малко заквасена сметана в картофената смес, но ме достраша да не стане мазно. Но това количество картофи се справи изключително добре с мазнината на бекона, много над очакванията ми, така че и това ще бъде изпробвано. Ако някой го направи преди мен, да бъде любезен да сподели резултата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар