Търсене в този блог

петък, 1 септември 2017 г.

ЛИМОНЕНИ МЪФИНИ


От доста време се опитвам да намеря рецептата за един лимонов кейк с лимоново тесто и лимонова глазура, който бях ял преди време, но така и не успявам. Попаднах обаче на една рецепта за малки лимонени кексчета и като я прочетох, ми се стори, че ще стане това, което търсих. Е, голям кекс при печенето не стана, че се спихна в средата, но пък на вкус се доближаваше 80-90% до това, което исках. Затова реших да повторя в мини вариант, както си беше в оригинал. Като изключим глазурата, която явно беше сбъркана като количество и поради което моите мъфини се претовариха и станаха отровно сладки, общо взето се получи. Затова се престрашавам да споделя как я осъществих без полуфабрикатите, които също присъстваха в оригиналната рецепта.

Необходими продукти (за 12 броя средни по размер мъфина):
250 гр. брашно
150 гр. масло
600 гр. пудра захар
2 яйца
1 лимон
6 гр. (около ½ пакетче) бакпулвер
1 бр. ванилова есенция
½ ч.л. сол

Приготвяне
Фурната се включва да загрее на 200 °С (без вентилатор). Кората от лимона се остъргва и заделя да чака в готовност. 150 гр. от маслото, което е добре да е извадено предварително, че да омекне (ако сте забравили, го нарежете на тънки филийки), се разбива с миксер докато стане меко и пухкаво.

Към него се добавят 150 гр. пудра захар и се разбива отново до получаването на еднородни вид и консистенция.

Добавят се двете яйца и ваниловата есенция и се разбива отново до еднородност.

След това се добавят пресятото брашно, бакпулверът и солта и отново се разбива до хомогенност.

Най-накрая се добавя половината от настърганата кора и се разбърква за последен път да се разпредели равномерно.

Сипва се във формички за мъфини (аз използвах силиконови), като направих грешката да ги попрепълня и в процеса на печене два преляха, поради което съветвам да се пълнят под 2/3 от обема. Сместа е малко гъста и няма как да се изравни, но спокойно – в процеса на печене си се подравнява сама.


Пекат се 15 мин. до добиването на златист цвят.

Оставят се да изстинат, през което се приготвя глазурата. За целта с миксер се разбиват 450 гр. пресята пудра захар и 100 гр. меко масло. Когато се смесят, към тях се добавя сока от лимона, от който е остъргана кората (няма нищо да се хвърля я! ;) ). Отново се разбива до хомогенна смес, след което се разпределя с лъжичка върху мъфините.

След около 6-7 часа, когато глазурата е стегнала, кексчетата се украсяват останалата настъргана лимонена кора.



Забележка!
От лакомия и любопитство реших да опитам един още почти топъл – груба грешка! Наложи се да го ям с лъжичка, нито мъфинът си беше образувал структурата (беше полутечен), нито глазурата беше стегнала като хората. Да не говорим, че в почти топъл вид ми се стори неприятно сладък. След престой една нощ в хладилника обаче, нещата стояха по съвсем различен начин! Да ви е сладко! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар