Търсене в този блог

четвъртък, 24 декември 2020 г.

ПУШЕН БЕКОН

 


 

За БЕКОНЯ няма какво да се говори, тъй като би било кощунство. Ще кажа само, че трябва да пазим планетата, тъй като за момента това е единствената, на която е известно, че има бекон. Иначе мога само да се ядосвам, че не го направих по-рано, имайки предвид колко лесно стана! И божествено – само истинско месо и истински пушек (в този случай от орехови черупки, които му придадоха невероятен дъх).

 

Необходими продукти:

цели парчета свински гърди (с кост или без според желанието)

черупки от орехи и/или трици за опушване

 

Приготвяне:

Е, това за момента е най-лесно приготвеното опушено месо от мен! Парчето(тата) гърди се слагат в пушилнята като тя предварително е заредена с черупки от орехи (тук трябва да отваря една скоба – за разлика от триците за опушване, оставяйки настрана въпроса за далеч по-съблазнителния аромат на пушека, черупките от орехи не се запалват толкова лесно, а и тлеят много по-бавно и съответно по-дълго).





Електронният терморегулатор се наглася на 80 °С и оттам магията става сама.


Пуши се в продължение на общо 6 часа, като след 4-ия, тъй като черупките от орехите отдавна бяха излтляли, добавих един охлюв със стърготини. След като сушилнята се изключи, беконът трябва да престои поне една нощ на студено (в хладилник или в самата пушилня, ако навън е студено) за да стегне.


Оттам нататък е ясно – реже се с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона. Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.



Оттам нататък е ясно – реже се с много остър нож на много тънко и се консумира според предпочитанията и сезона. Язък само, че не мога да покажа тук вкуса и мириса.

 

Забележка

Единствената забележка е, че на някои може да у се види леко безсолно. Истината е, че аз обичам месата да не са пресолени, тъй като така се усеща много повече вкуса им, а и в самото месо има достатъчно минерални соли. Доста се двоумих дали да осоля бекона, но прецених, че ще е излишно – в процеса на топло пушене солта просто щеше да се отмие от отделящите се от месото сокове.

Всъщност имам и още една забележка – ако се опушва с черупки от орехи (които не се набавят лесно (ако някой знае откъде могат да се вземат, да пише в коментарите)), грехота е пушилнята да не се използва със 100% от капацитета й.

 

Стига приказки – отивам да замезя с това:

 


1 коментар:

  1. Здравейте искам да попитам за терморегулатора можели телефон за връзка или 0885 466 600

    ОтговорИзтриване