Търсене в този блог

сряда, 9 декември 2020 г.

ПУШЕНА ПАТИЦА

 

 


Вдъхновението ми за този кулинарен експеримент дойде от любимата ми готварска книга – тази на Петко Славейков, издадена през 1870 г. в Цариград:




Е, вярно е, че там рецептата е за гъска, но у нас гъски не се продават, а и в текста на рецептата пише, че става и за патица. Така че се обзаведох с една патица и я опуших. Признавам, че не е по рецептата от книгата, която е неосъществима днес предвид особеностите на съвременните жилища, но пък идеята е важна. А и ме глождеше любопитството какъв е вкусът на пушената патица…

 

Необходими продукти:

1 патица

сол

 

Приготвяне

Избира се тенджера, в която патицата може да се побере. В не се слага добре подсолена вода и се оставя да заври.



През това време трътката на патицата се изчиства от жлезата, а самата патица се разрязва на половинки като се почва от гърдите като се внимава да не се съсипе най-вкусната част – магрето. 










След като водата заври, патицата се слага вътре и се оставя да ври точно 15 мин. Вади се и се отцежда.




Половинките са овисват в опушвачката, като под реотана се слагат стърготини за опушване. 




Самата опушвачка се наглася на 70 °С с помощта на електронния терморегулатор с хистерезис 2-3 градуса нагоре и надолу (описал съм го в рецептата за пушени пилешки бутчета). Оставя се да се пуши топло за 3 часа. След това реотанът се изключва, а върху него се запалва още един охлюв стърготини да изгори. Прибира се на студено (или остава в опушвачката, ако самата тя е на студено) за една нощ.

После е ясно – да си изядеш пръстите. Месото е крехко и розово на цвят, а вкусът е божествен. То и пушеното пиле е супер, ама патицата го бие! Предполагам, че ще стане много добри и с патешки бутгчета или само патешко магре.

Наздраве!

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар