Търсене в този блог

вторник, 29 декември 2020 г.

РОЛЕ ОТ СВИНСКИ ДЖОЛАН С КОЖА

 


Преди известно време гледах в Youtube едно симпатично руско девойче да прави тази рецепта и идеята й определено ми хареса много. Направих го със съвсем несъществени модификации в първия момент, когато при мен се съчетаха достатъчно свободно време и наличен джолан с кожа. Оказа се едно превъзходно мезе, което влиза веднагически в „златния кулинарен фонд“!

 

Необходими продукти:

1 бр. свински джолан с кожа

22 гр. сол на килограм чисто месо

2 гр. черен пипер на килограм чисто месо

5-6 скилидки чесън

 

Приготвяне

Джоланът се изплаква кратко със студена вода и се подсушава с ленена кърпа.

Прави се прорез по дължина, след което с остро ножче се отделя кожата като се внимава да не се пробие.





Месото се отделя от костта максимално и се нарязва на парчета с дължина 6-7 см.

Парчетата се начукват много добре с чук за котлети и се претеглят (за да се изчисли количеството на необходимите подправки).

Кожата се натрива от вътрешната й страна с малко от смес, приготвена от солта и черния пипер, а останалото количество  се слага при месото.



Скилидките чесън се настъргват или пресоват. С около ¼ от чесъна се натрива кожата от вътрешната й страна, а останалото количество се слага при начуканите парчета месо.





Парчетата месо се размесват добре в купа, така че подправките да се разпределят равномерно.

Овкусените парчета месо се слагат върху кожата и с нея се прави руло (няма как да не излезе месо).

За да се не се разпадне рулото, както и за да му се придаде относително правилна форма, то се завива максимално плътно с домакинско фолио.

Оставя се в хладилник за поне 24 часа. Ако човек разполага със sous-vide уред, рулото се вакуумира в плик, както си е завито с фолиото, и се „вари“ 5 часа на 85 °С (за тези, които не разполагат със sous-vide уред, в оригиналната рецепта девойката намота месото с поне 10-15 слоя фолио, като накрая го върза за да не се развие и свари рулото в тенджера при около 90 °С за 4 часа – водата се довежда до кипене, но не й се позволява да заври).


Когато е готово, рулото се охлажда бързо и се оставя за поне една нощ в хладилник – това е най-трудната част да се чака докато от него се разнася приятен свинско-чеснов аромат. Когато стегне се разопакова, а излишната желирала се течност и отделили се мазнини се махат.


Учудих се колко добре стегна – може да се реже с достатъчно остър нож на съвсем тънки парчета (колко тънки зависи от майстора с ножа 😉 ), като установих, че колкото по-тънки са парчетата, толкова по-вкусно е!




Добър апетит и наздраве (оказа се, че ролето пие много добре мавруд)!


2 коментара:

  1. Точно такава рецепта търсех.
    Благодаря от сърце, заемам се! 🙂

    ОтговорИзтриване