Търсене в този блог

неделя, 18 февруари 2018 г.

ПЕЧЕНИ НА ФУРНА СВИНСКИ РЕБРА С КОКА-КОЛА



Естествено, че кока-колата не е за преглъщане, спокойно! Не съм се повредил… Но всичко започна така - преди няколко дни беше св. Трифон, та с един приятел решихме за зарежем лозето и въобще да поработим на него, както си му е редът. Беше малко импровизирано решение без предварителна подготовка. Така че – веднага в любимата месарница, че на гладно лозе не се копае. Там бях привлечен от едни много симпатични свински ребърца. Взехме ги без особена концепция за приготвянето им. Но се сетих, че бях чел и гледал клипчета, как братята американци ги приготвят с кока-кола… Защо пък не? Речено – сторено. Прочетохме тук-там по нещо и накрая компилирахме една невероятно успешна рецепта. Ребрата станаха толкова крехки, че като се опитах да ги обърна, те се скъсаха. Вероятно заради изключително киселото рН на тази напитка, която аз иначе купувам и използвам само за развиване на клеясали ръждиви болтове и гайки, безотказен трик, който знам от баща ми, който пък е автомонтьор… Много съм доволен, че намерих още една практична употреба на тази черна течност! Така че днес реших да повторя и документирах рецептата.

Необходими продукти (за 5 доволни порции):
~ 2 кг. Хубави свински ребра с кост и повечко месо
7-800 мл. кока-кола (със захар, а не диетична!)
2 с.л. мед
2 с.л. кетчуп
2 с.л. соев сос
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. горчица
сол
черен пипер

Приготвяне
Поради предишния горчив опит, при който ребрата станаха неочаквано крехки и се счупиха като ги обръщах, днес реших предварително да ги разрежа на порции.


Посолих със сол и черен пипер на вкус, след което ги сложих в тава с капак с костите отдолу (при предишния опит ми се стори, че от тлъстата страна показват склонност да залепват).

Около тях се налива кока-кола – колкото да да потънат около 3/4 от дебелината им.

Похлупват се и се слагат във фурната, която се включва на 180 °С.


През това време се приготвя маринатата за намазване. За целта в подходящ съд се смесват меда, кетчупа, соевия сос, ябълковия оцет и горчицата.

Слагат се на котлон и се (внимание – „любимата“ ми дума на модерните кулинари) редуцират при непрекъснато бъркане докато се поизпари от киселината на оцета.

След като двата часа са изминали, би трябвало кока-колата да се изпарила, а на нейно място да се е отделил сок и мазнина.

Ребрата се вадят от тавата, а сосът и мазнината се изхвърлят.

Фурната не се изключва. Парчетата месо се връщат в тавата и се намазват от всички страни обилно с маринатата с помощта на четка.

Отново се оставят с костите отдолу. Връщат се във фурната, но вече без капак. През 15-20 минути се мажат отново поне два пъти с остатъка от маринатата (този път само отгоре и отстрани). Още 15-20 минути и са готови!

Вкусът им превъзхожда вида им, а държа да отбележа, че правя снимките с телефон за 200 лв. и не използвам фотошоп… Наздраве!


3 коментара: