Търсене в този блог

неделя, 9 декември 2018 г.

КАРТОФИ С ЯЙЦА В ACTIFRY




В тази рецепта се откриват вероятно белгийските ми корени, тъй като от една страна е от баба ми, а от друга и е с картофи. Както и да е – това е моята интерпретация за адаптирането ѝ за Actifry, но разбира се може да се приготви и в класическия ѝ вариант в тиган, но в този случай с доста повече мазнина. Предимството на Actifry-я, че поради малкото количество мазнина, може да се използва масло, а маслото си е масло! Така или иначе това е една бърза и вкусна вечеря за случаите, в които на човек му се намират няколко картофа, както и няколко яйца в хладилника!

Необходими продукти (за 1 порция):
300-400 гр. картофи
2-3 яйца
30-40 гр. масло (ако се прави в тиган – олио колкото е необходимо за изпържването на картофите)
сол на вкус

Приготвяне
Картофите се обелват, измиват и нарязват първоначално на 2 или 4 по дължина (зависи колко са големи), след което всяка четвъртинка - на филийки от по 3-4 мм. Изплакват се в гевгир и се оставят да се отцедят.

Слагат се в Actifry-я и към тях се добавят маслото и солта.


„Пържат“ се докато станат почти готови (2-3 минути да пълна готовност).

Яйцата се разбиват съвсем грубо, след което се изливат върху картофите.



Ако картофите се пържат на тиган, се бърка интензивно, така че да не образуват буци от изпържените яйца.

Ако са в Actifry-я, първоначалното образуване на буци е непредотвратимо, но с помощта на дървена шпатула те се разрушават на няколко пъти през 30-40 секунди.
Повярвайте ми, като си ги сервирате, не ви остава нищо друго, освен да си отварите една студена бира!
Забележка: чистенето на Actifry-я от остатъците от яйца не е от най-приятните неща в кухнята, но пък уредът позволява използването на масло. Ако не ви се чисти, просто ги пригответе с олио в тиган, но пък ще се лишите от аромата на маслото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар