Търсене в този блог

четвъртък, 13 декември 2018 г.

БАБА ГАНУШ




Напоследък реших да се опитам да живея една идея по-здравословно, като част от идеята е да вечерям леко. Същевременно обаче, като истински лакомник и чревоугодник, не мога да се задоволя с чай и парче сирене, а ми трябва да си напълня стомаха с нещо, което по възможност да е и вкусно. И така се сетих, че идеален за случая се явява един мой люим зеленчук – патладжана. После се сетих и за бабата… Е, вярно, че не става за 5 минути, но пък то повечето вкусни постни ястия са си сръткави – трябва да се компенсира с нещо липсата примерно на говедо или свѝня!

Необходими продукти (количествата са ориентировъчни, тъй като тази рецепта позволява  нагаждане според личните предпочитания):
500 гр. патладжани
3-4 скилидки чесън
75 гр. сусамов тахан
50 гр. цедено кисело мляко
30-40 мл. зехтин
3-4 стръка магданоз
3-4 листа от мента
сол
малко зърна от нар (не служат само за украса, необходими са и за вкуса!)

Приготвяне
Започва се най-мърлявото – изпичането на патладжаните. Всеки може да ги пече, както предпочита, на най-важното е да са добре опечени в дълбочина. Аз установих, че това най-лесно става във фурната на вентилатор при 180 °С за 40 мин. Важно е да се нацепи надлъжно на дълбочина 1-2 мм кожата им на 5-6 места, че е дебела и понякога „избухват“ (всъщност кавичките май са излишни…).

След като се опекат, се обелват – това става много лесно като се отлепят ивиците, където са били прорезите.

Следва нарязване на кубчета и посоляване с 1 ч.л. сол. Патладжаните и солта се размесват и се поставят в гевгир над купа, в която да се отцежда отделящият се сок.

Трябват им около 30 минути, но трябва също така през 5-6 минути да се разбъркват. През това време скилидките чесън се обелват, измиват и прекарват през преса за чесън.


Отцедените патладжани се накълцват на много ситно върху дъска със сатърче или голям нож (могат и да се пасират в блендер, но тогава се губи от приятната текстура).


Към към накълцаните патладжани и чесъна се добавят, сусамовия тахан, цеденото кисело мляко, зехтина и евентуално още малко сол (количествата им могат да варират от посочените според вкусовите предпочитания!).


Бърка се с лъжица, като сместа се претрива с лъжицата по стената на купата, така че малките парченца патладжан да се размачкат още повече. Накрая се добавят накълцания магданоз и ментата, разбърква се за последно и се прехвърля в купа за сервиране.


Отгоре се поръсва обилно със зрънца от нар – комбинацията от вкусовете на патладжана, тахана, киселото мляко, чесъна, зехтитна и нара е направо божествена!


Е, рецептата не става за пости (заради цеденото кисело мляко), но пък мези добре с ракийка през зимата – така антигрипните свойства на чесъна се подпомагат още! Много вкусно също е и върху препечена филийка хляб – заради топлината на хляба, отделянето на ароматите е още по-силно!



Няма коментари:

Публикуване на коментар