Търсене в този блог

четвъртък, 6 декември 2018 г.

ДОМАШНА СВИНСКА ШУНКА




Тая шунка ми е болна тема – толкова болна, че споделям на Никулден рецепта за шунка, не за шаран. Но пък кога съм се водил от общоприетите норми…
След като купих шунковара, пробвах оригиналната рецепта и какво ли още не, но се получаваше само на вкус, но не и на вид. Основният проблем беше, че парчетата месо, с които се правеше според оригиналната рецепта, се разпадаха при рязане, а рязане на тънко си беше 100% мисия невъзможна. Дори пробвах „да я залепя“ с желатин, но пак не се получи. Пробвах и различни меса – бут, плешка…  Но винаги резултатът, макар и превъзходен на вкус, беше срамен за показване, камо ли за качване в блога. И така докато не ме осени идеята да го направя както съм описал по-долу.

Необходими продукти:
1 кг. чисто филе от свински врат
22 гр. сол
4 гр. захар
100 мл. вода

Приготвяне
Месото се нарязва на кубчета с размер 2-3 см, които се слагат в домакинския робот.


Към тях се добавят солта, захарта и водата. Роботът се включва на първа степен и след като месото се накълца, се превключва на максималната. Мели се докато стане като мус – розов на цвят и хомогенен.

Той се натиква плътно на малки порции в шунковара, като се внимава да не се вкара много въздух.

Тъй като в тази рецепта по време на меленето солта и захарта се разпределят равномерно, а и няма парчета месо, в които те да се пропият, не е необходимо да се оставя за 24-48 часа в хладилник, а може да се прави веднага. Приготвя се както се приготвя пилешката шунка (в моя случай за 4 часа на 80 °С във фурната без вентилатор). След „сваряването“ евентуално отделилата се вода се излива през отвора на шунковара, след което той се оставя да изстине и се прибира за поне една нощ в хладилник.


По-нататъшни инструкции не са необходими, но ще споделя, че се получи превъзходно и най-вече може да се реже на съвсем тънко!

Тъй като 1,1 кг шунка не, че не е възможно за мен, но все пак не е желателно да се изядат за 2-3 дни, аз я разделих на три равни части, от които си оставих едната за непосредствено ядене, а другите две ги вакуумирах за да им удължа трайността.

Само някой да ми каже, че нямало истинска шунка, която да съдържа само и единствено месо!



2 коментара:

  1. Шунковарът във фурната. Много добра идея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Става наиситна при условие, че фурната държи стабилно точната температура. Но отнема с около 30% повече време в срадвуние с водата заради по-лошите топлообменни свойства на въздуха. Поне така предполагам...

      Изтриване